Chlamydia! Hjelp!! Men er det egentlig så farlig?

Kvinnelig figur holder seg over midjen

Klinikk Hausken

January 29, 2015

Kvinnelig figur holder seg over midjen

Vi vet at Chlamydia infeksjon kan gi underlivsinfeksjon som resulterer i nedsatt egglederfunksjonen, og at det igjen kan medføre problemer med å bli gravid.

Hva skjer? Chlamydia infeksjon gir en betennelse som kan ødelegge flimmerhårene i egglederen eller enda verre sammenvoksinger som ødelegger den naturlige motoriske bevegelsen av egglederen. Begge disse funksjoner må fungere for at egget eller et befruktet egg skal transporteres til livmorhulen. Chlamydia infeksjon kan altså føre til vansker med å bli gravid grunnet redusert eller ødelagt egglederfunksjon, ofte kalt «tette eggleder»

Pressen elsker å skrive om det! Tilfeldig sex, høyrisiko for Chlamydia med påfølgende sterilitet. Mange blir naturlig nok superstresset av dette. Livredd for at en har blitt smittet og springer og tester seg. Dårlig samvittighet og angst for at fremtidig barneønske er lagt i grus. Hvordan kunne jeg være så dum!

All litteratur viser imidlertid at sjansen for å ha påført seg et infertilitetsproblem er liten. Hvis en ikke har symptomer på underlivsinfeksjon og tester seg for sikkerhetsskyld, vil det kun være et par prosent av dem som får positiv test som vil få «tette eggledere» De aller fleste vil ikke få noen skade i det hele tatt. Det er viktig å vite!

Dette betyr selvfølgelig ikke at en skal ignorere problemet. Chlamydia kan gi «tette eggledere» og det er derfor lurt å teste seg hvis en føler grunn for dette.

Men husk at hvis en føler seg frisk så er en som oftest frisk! En skal ikke gå rundt å bekymre seg for ting unødvendig.

«Hva hvis jeg fikk en alvorlig betennelse som medførte «tette eggledere» da?» Hvis det skulle skje så er der likevel hjelp å få. IVF vil i de aller fleste tilfeller gi ønsket resultat.

Illustrasjon av Klinikk Hausken logo
Klinikk Hausken

Andre artikler

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon