Hva er endometriose?

Når cellene som vanligvis kler innsiden av livmoren (endometrium) vokser utenfor den, har vi tilstanden som kalles endometriose. Dette kan forårsake smerte, fruktbarhetsproblemer og andre problemer. Hvis du har blitt diagnostisert med endometriose og prøver å bli gravid, her er det du trenger å vite.

Hvis du har endometriose, er det viktig å forstå hvordan det kan påvirke din evne til å bli gravid. Endometriose kan forårsake smerte, infertilitet og andre problemer. Hvis du prøver å bli gravid og har blitt diagnostisert med endometriose, er det avgjørende å søke behandling og følge legens råd. Det er mange alternativer tilgjengelig for behandling av endometriose.

Vanlige årsaker til endometriose.

 • Hormonubalanse. En hormonubalanse kan forårsake endometriose. Dette kan skyldes problemer med hvordan endometriet normalt reagerer på hormoner eller hormonelle endringer i kroppen.
 • Retrograd menstruasjon. I noen tilfeller kan endometrieceller reise bakover gjennom egglederne og implantere seg selv utenfor livmoren.
 • Immunologiske faktorer. Endometriose kan være forårsaket av problemer med immunsystemet. Immunsystemet kan feilaktig angripe endometrieceller, og få dem til å vokse utenfor livmoren.
 • Embryonal cellemigrasjon. Det antas også at endometrieceller kan migrere til andre deler av kroppen under tidlig utvikling. Dette kan føre til at endometriose dannes i andre områder av kroppen.
 • Genetisk disposisjon. Noen kvinner kan ha større sannsynlighet for å utvikle endometriose på grunn av genene deres. Hvis din mor eller søster har endometriose, er det mer sannsynlig at du utvikler det selv.

Hvor vanlig er endometriose?

Endometriose er en vanlig tilstand. Det er anslått at opptil én av ti kvinner kan ha endometriose. Tilstanden er mest vanlig hos kvinner i 30- og 40-årene, men den kan oppstå i alle aldre.

Hvordan diagnostiseres endometriose?

Hvis du opplever symptomer som tyder på at du har endometriose, kan legen din anbefale noen tester for å diagnostisere tilstanden. Disse testene kan omfatte følgende:

 • En bekkenundersøkelse. Under en bekkenundersøkelse vil legen din sjekke reproduktive organer for tegn på endometriose.
 • Ultralyd. Ultralyd er en skanning som bruker lydbølger til å lage bilder av innsiden av kroppen. Denne testen kan brukes til å diagnostisere endometriose.
 • MR. Magnetic resonance imaging (MRI) er en type bildediagnostisk test som bruker magneter og radiobølger for å lage bilder av innsiden av kroppen. Denne testen kan også brukes til å diagnostisere endometriose.
 • Laparoskopi. En laparoskopi er et kirurgisk inngrep der et lite kamera settes inn i magen gjennom et lite snitt. Dette gjør at legen kan se etter tegn på endometriose rundt livmoren og andre organer.

Hvis legen din mistenker at du har endometriose, kan de anbefale en eller flere av disse testene for å bekrefte diagnosen.

Hvordan behandles endometriose?

Det er mange alternativer tilgjengelig for behandling av endometriose. Noen av de vanligste behandlingene inkluderer:

 • Medisinering. Det finnes flere medisiner som kan brukes til å behandle endometriose. Disse medisinene kan bidra til å redusere symptomene på tilstanden og kan også bidra til å forbedre fruktbarheten.
 • Kirurgi. Kirurgi kan anbefales for å fjerne endometrieceller fra utsiden av livmoren. Dette kan bidra til å forbedre fruktbarheten og redusere smerte.
 • Hormonbehandling. Hvis endometriose forårsaker hormonubalanse, kan hormonbehandling anbefales for å rette opp det. Dette kan bidra til å forbedre fruktbarheten og redusere symptomene på endometriose.
 • Fertilitetsbehandlinger. Hvis endometriose forårsaker infertilitet, kan fertilitetsbehandlinger som IVF anbefales.

Vanlige spørsmål om endometriose.

 • Hva er symptomer på endometriose? De vanligste symptomene på endometriose inkluderer smerte og infertilitet.
 • Hvordan diagnostiseres endometriose? Endometriose kan diagnostiseres gjennom en bekkenundersøkelse, ultralyd, MR eller laparoskopi.
 • Hva er de ulike behandlingsalternativene for endometriose? Behandlingsalternativer for endometriose inkluderer medisinering, kirurgi, hormonbehandling og fertilitetsbehandlinger.
 • Hvor vanlig er endometriose? Endometriose er relativt vanlig - det anslås at opptil 1 av 10 kvinner kan ha tilstanden.
 • Hva er noen spørsmål du bør stille legen din hvis du tror du kan ha endometriose? Hvis du opplever symptomer som tyder på at du kan ha endometriose, er det viktig å snakke med legen din om alternativene dine.

Hvorfor bør kvinner med endometriose vurdere en fertilitetstest?

Hvis du har blitt diagnostisert med endometriose, bør du snakke med legen din om dine fertilitetsmuligheter. Endometriose kan forårsake infertilitet hos noen kvinner, og fertilitetsbehandlinger som IVF kan anbefales. I tillegg kan en fertilitetstest bidra til å vurdere fruktbarheten din og avgjøre om du er en god kandidat for fertilitetsbehandlinger.

Portrett mannlig lege og gynekolog

Infertilitet - hva er årsakene?

Det kan være ulike årsaker til infertilitet. Og årsak kan ligge hos enten mann eller kvinne. Det er også ofte en kombinasjon av årsaker. En fertilitetstest kan kartlegge situasjonen.

Portrett av kvinnelig ansatt

Bestill din time her.

Vi hjelper deg med å finne en time. Gi oss gjerne 2-3 tidspunkter som passer deg best.

Person og lokalisasjon ikon rosa

Velg den klinikken som er nærmest deg.

Pasient ikon rosa

Fertilitetssjekken gir deg svarene du trenger.

Dokument og profil ikon rosa

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Pasient og spørsmål ikon rosa

Har du spørsmål? Vi svarer deg så raskt vi kan.

ID og dokument ikon rosa

Timebestilling & spørsmål

Bestill time hos oss med dette skjemaet. Vanligvis for du time uten ventetid. Send oss gjerne spørsmål dersom det er noe du lurer på.

ID og sikkerhet ikon rosa

Dine detaljer er trygge

Informasjonen du sender til oss via dette skjemaet behandles på en sikker måte. Sensitive personopplysninger og data blir kryptert i henhold til strenge krav for helsesektoren. Ingen uvedkommende kan se detaljene dine.

Portrett av kundekoordinator

"Klinikk Hausken har moderne klinikker i Oslo, Stavanger, Bergen og Haugesund"

Moderne interiør og kontorer på klinikken
Dokument med bokmerke ikon rosa

Resultater

Vårt team av leger og embryologer har tilgang til nyvinnende teknologi innen fertilitet og gynekologi.

Venteværelse på fertilitetsklinikken
Bekreftelse ikon rosa

Størst i Norge

Klinikken har vokst siden starten i 2006. Vi hjelper flere single og par med IVF-behandling enn noen andre.

Moderne legekontor på klinikken
ID og bekreftelses ikon rosa

Personlig

Hos oss får du en behandling som er nøyaktig tilpasset deg. Det er en viktig årsak til vår suksessrate.

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon