Årsaker til uteblitt graviditet – tette eggledere

To venninner ser video sammen på laptop

Dr. Jon W. Hausken

December 9, 2022

To venninner ser video sammen på laptop

Jon Hausken: Man kan ha det man kaller tette eggledere, men som oftest er de ikke tette. Man bruker heller uttrykket at de er skadet. Og hva betyr skadet eggledere? Det handler nemlig om bevegelighet. Egglederene er egentlig muskelrør som har en viss motilitet som vi kaller det for. Altså en bevegelse som transporterer egget inn i livmoren for at det skal kunne feste seg.

Jon Hausken: Hva er det som kan være årsaken til ødelagte eller skadet eggledere? Det er da for eksempel en betennelse. Folk kjenner kanskje til Chlamydia, det er nokså typisk. Det kan være tidligere kirurgi. Men det som kanskje er mest vanlig er endometriose. Endometriose er en, hva skal vi kalle det, en sykdom. Det er heller ingen sykdom, heller en normaltilstand.

Jon Hausken: Hver gang en kvinne har menstruasjonen så vil noen av disse slimhinnecellene som frastøtes. De kan da vandre gjennom egglederne og så kan de feste seg på utsiden av livmoren, altså i buken. Og det blir da et fremmedlegeme som kroppen vil oppfatte. Og dermed vil immunapparatet vil forsøke å angripe og dermed får du en betennelsestilstand. Og denne betennelsestilstanden gjør at ting har en tendens til å klebe seg sammen. Dermed får man det man kaller sammenvoksninger. Og dermed fungerer egglederne dårlig når det gjelder såkalt bevegelighet og motilitet.
Jon Hausken: Hvordan er løsningen for tette eggledere? Det var det som var starten på prøverør. På tidlige 70-tall var det slik at ok det var tette eggledere og det var det eneste som var galt. Så tenkte man at vi må kunne hjelpe disse parene. Det var da man fant ut, ok, vi henter ut eggene, blander sammen med spermier på utsiden av kroppen og setter inn i livmorhulen.

Jon Hausken: Så egentlig var tette eggledere starten på prøverør. Men så har det vist seg at selve metodikken prøverør, som er en optimalisering av alle prosesser, det hjelper for all type infertilitetsproblem. Så i dag er behandlingen for uteblitt graviditet, det er prøverør. På grunn av en optimalisering av modningen av eggene, befrukningen og selve implantasjonen. Altså festingen i livmorhulen.

Illustrasjon av Dr. Jon W. Hausken
Dr. Jon W. Hausken

Spesialist i gynekologi og obstetrikk.

Andre artikler

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon