Hysteroskopi: En nøkkel til fruktbarhet

Ung mann og kvinne i samtale på et kontor

Dr. Jon W. Hausken

December 9, 2022

Ung mann og kvinne i samtale på et kontor

Jon Hausken: Hva er hysteroskopi? Jo, vi går inn i livmorhulen for å se om det kan være årsaker inne i livmorhulen. Hvilke årsaker kan det være? Jo, det kan være polypper. Polypper, hva er det? Jo, det er slimhinnevekst som lager små utvekster. Hvorfor kan det være et problem? Hvis de har utvekster som ligger midt i livmorhulen, så kan embryoet eller egget feste seg i den. Og der er det ikke nok sirkulasjon, og dermed blir man ikke gravid. Det kan nesten virke som en spiral. Dette kan man da få undersøkt med hysteroskopi.

Jon Hausken: Det er en enkel undersøkelse som utføres i en vanlig G.U. stol uten noen form for bedøvelse. Skopet er bare 3,5mm og føres inn gjennom, ved synets ledelse, inn gjennom livmorhalskanalen opp i livmorhulen. Det er helt smertefritt. Hva kan vi da se med det? Jo, vi kan se livmorhulen. Har den normal fasong? Kan det være noen polypper? Utvekster fra slimhinnen? Kan det være noe skillevegg? Eller kan det være noen anatomiske problemer?
Jon Hausken: Selve undersøkelsen tar kun 2-3 minutter. Men dersom da vi finner noe. Det kan jo kanskje være en slimhinneutvekst, såkalt polypp. Så kan vi fjerne den i samme seanse. Enten vi kan føre inn en saks gjennom dette skopet og klippe den vekk. Eller vi kan bruke en elektrisk elektrode og brenne vekk.

Illustrasjon av Dr. Jon W. Hausken
Dr. Jon W. Hausken

Spesialist i gynekologi og obstetrikk.

Andre artikler

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon