Hva er PCOS?

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en svært vanlig helsetilstand som rammer noen kvinner i reproduktiv alder. PCOS er en hormonell ubalanse som kan forårsake uregelmessig menstruasjon, akne, overflødig hårvekst og vektøkning. Selv om det ikke finnes noen kur for PCOS, er det behandlinger tilgjengelig for å håndtere symptomene.

Hva forårsaker PCOS?

PCOS er en hormonell ubalanse som kan føre til en rekke helseproblemer. De fem viktigste årsakene til PCOS er:

 • Genetikk - PCOS kan overføres fra foreldrene dine. Hvis en av foreldrene dine har PCOS, har du større sjanse for å utvikle det selv.
 • Insulinresistens - Når kroppen din ikke bruker insulin riktig, kan det føre til utvikling av PCOS.
 • Fedme - Overvekt eller fedme er en stor risikofaktor for PCOS. Fettceller produserer østrogen, som kan utløse utviklingen av PCOS.
 • Skjoldbruskkjertelproblemer - En overaktiv eller underaktiv skjoldbruskkjertel kan bidra til utvikling av PCOS.
 • Hormonubalanser - andre hormoner som testosteron og progesteron kan også spille en rolle i utviklingen av PCOS.

Hvor vanlig er PCOS?

PCOS, eller polycystisk ovariesyndrom, er en relativt vanlig tilstand som rammer opptil 10 prosent av kvinner i fertil alder. Karakterisert av tilstedeværelsen av flere små cyster på eggstokkene, kan pcos føre til infertilitet, uregelmessige menstruasjonssykluser og andre helseproblemer. Selv om det ikke finnes noen kur mot pcos, kan det håndteres gjennom livsstilsendringer og medisiner.

Hvordan diagnostiseres PCOS?

Polycystisk ovariesyndrom, eller PCOS, er en tilstand som er vanskelig å diagnostisere. Det er ingen definitiv test for PCOS, og diagnose kan ofte være vanskelig. En av de viktigste måtene PCOS blir diagnostisert på er gjennom en fysisk undersøkelse. Legen din vil se etter visse tegn og symptomer som er forbundet med tilstanden. Disse kan inkludere ting som overflødig hårvekst på kroppen, akne og uregelmessig menstruasjon.

Legen din kan også bestille blodprøver for å hjelpe med diagnosen. Disse testene kan hjelpe deg med å måle ting som hormonnivået og blodsukkernivået ditt. Hvis du har PCOS, kan du ha høye nivåer av testosteron eller insulinresistens.

Det finnes også en rekke bildediagnostiske tester som kan brukes til å diagnostisere PCOS. Disse testene kan bidra til å identifisere tilstedeværelsen av cyster på eggstokkene dine. Cyster er et vanlig symptom på PCOS og kan sees på en ultralyd eller MR-skanning.

Hvis du opplever noen av symptomene på PCOS, er det viktig å se legen din for en diagnose. Det finnes en rekke behandlinger tilgjengelig for tilstanden, og tidlig diagnose er nøkkelen til å få mest mulig ut av behandlingen.

Hvordan behandles PCOS?

Det er ingen behandling som passer alle for PCOS, men fertilitetsbehandlinger kan anbefales for å hjelpe deg med å bli gravid. Hvis du prøver å bli gravid og har PCOS, kan leger foreskrive medisiner for å regulere hormonene dine. Mange pasienter velger også in vitro fertilisering (IVF).

Hvilke spørsmål bør jeg stille legen om PCOS?

 • Hva er PCOS? Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en vanlig lidelse som kan påvirke en kvinnes menstruasjonssyklus, fruktbarhet og generelle helse. PCOS er forårsaket av hormonelle ubalanser i kroppen. Hormonene insulin og testosteron antas å spille en rolle i utviklingen av PCOS.
 • Hva er symptomene på PCOS? Symptomer på PCOS varierer fra kvinne til kvinne. Noen kvinner med PCOS har uregelmessig menstruasjon, mens andre har svært få menstruasjoner. Andre kan oppleve overflødig hårvekst i ansiktet og på kroppen, akne og vektøkning. Noen kvinner med PCOS har problemer med å bli gravide.
 • Hvordan diagnostiseres PCOS? Det er ingen test for å diagnostisere PCOS. Legen din vil sannsynligvis starte med å spørre om din medisinske historie og symptomer. Han eller hun kan også bestille tester for å måle hormonnivåer og se etter cyster på eggstokkene dine.
 • Finnes det en kur mot PCOS? Det finnes ingen kur mot PCOS, men det finnes behandlinger som kan hjelpe med å kontrollere symptomene. Behandlingsalternativer inkluderer livsstilsendringer, medisiner og kirurgi.
 • Vil jeg alltid ha PCOS? De fleste kvinner med PCOS vil fortsette å ha det hele livet. Noen kvinner kan imidlertid se symptomene deres forsvinne over tid.
 • Kan jeg fortsatt bli gravid hvis jeg har PCOS?Ja, mange kvinner med PCOS er i stand til å bli gravide med behandling. Noen kvinner med PCOS har imidlertid problemer med å bli gravide.
 • Hva kan jeg gjøre for å redusere risikoen for helseproblemer forbundet med PCOS? Det er mange ting du kan gjøre for å redusere risikoen for helseproblemer forbundet med PCOS, inkludert å spise sunt og trene regelmessig.

Hvorfor er det viktig å ta en fertilitetstest hvis du har PCOS?

Når du får diagnosen PCOS, er det viktig å gjøre en fertilitetstest. Her er fem grunner:

 • PCOS er en ledende årsak til infertilitet.
 • Den kan hjelpe deg med å fastslå sannsynligheten for å bli gravid.
 • En fruktbarhetstest kan hjelpe deg med å planlegge graviditet.
 • Deb kan hjelpe deg å få mest mulig ut av behandlingsmulighetene dine.
 • En fertilitetstest kan gi deg trygghet.

Portrett mannlig lege og gynekolog

Infertilitet - hva er årsakene?

Det kan være ulike årsaker til infertilitet. Og årsak kan ligge hos enten mann eller kvinne. Det er også ofte en kombinasjon av årsaker. En fertilitetstest kan kartlegge situasjonen.

Portrett av kvinnelig ansatt

Bestill din time her.

Vi hjelper deg med å finne en time. Gi oss gjerne 2-3 tidspunkter som passer deg best.

Person og lokalisasjon ikon rosa

Velg den klinikken som er nærmest deg.

Pasient ikon rosa

Fertilitetssjekken gir deg svarene du trenger.

Dokument og profil ikon rosa

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Pasient og spørsmål ikon rosa

Har du spørsmål? Vi svarer deg så raskt vi kan.

ID og dokument ikon rosa

Timebestilling & spørsmål

Bestill time hos oss med dette skjemaet. Vanligvis for du time uten ventetid. Send oss gjerne spørsmål dersom det er noe du lurer på.

Sommerferie på Klinikk Hausken:
Vi har stengt på alle våre avdelinger i perioden 1. juni til 26. juni.

ID og sikkerhet ikon rosa

Dine detaljer er trygge

Informasjonen du sender til oss via dette skjemaet behandles på en sikker måte. Sensitive personopplysninger og data blir kryptert i henhold til strenge krav for helsesektoren. Ingen uvedkommende kan se detaljene dine.

Portrett av kundekoordinator

"Klinikk Hausken har moderne klinikker i Oslo, Stavanger, Bergen og Haugesund"

Moderne interiør og kontorer på klinikken
Dokument med bokmerke ikon rosa

Resultater

Vårt team av leger og embryologer har tilgang til nyvinnende teknologi innen fertilitet og gynekologi.

Venteværelse på fertilitetsklinikken
Bekreftelse ikon rosa

Størst i Norge

Klinikken har vokst siden starten i 2006. Vi hjelper flere single og par med IVF-behandling enn noen andre.

Moderne legekontor på klinikken
ID og bekreftelses ikon rosa

Personlig

Hos oss får du en behandling som er nøyaktig tilpasset deg. Det er en viktig årsak til vår suksessrate.

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon