Hvordan skape en god jul som ufrivillig barnløs?

Et par som holder hverandre i juletiden

Tone Bråten

December 17, 2021

Et par som holder hverandre i juletiden

Julen er familietid. Sosiale medier fylles opp av barnas julekalender, Lucia tog og juleavslutninger. I tilleg er det intenst barnefokus i markedsføringen av julegaver og julehygge.

Tiden før jul og julefeiring kan derfor være en vanskelig periode for alle de som ikke har fått barn enda. Barnefamiliene blir prioritert i juletiden og alle samles rundt barna. Det forventes at de uten barn må rette seg etter andre i familien når det gjelder hvor julen skal feires. Og på jobben blir de uten barn fort valgt til å ha jobbejul. Det er liksom så opplest og vedtatt.

Som familieterapeut hos Klinikk Hausken møter jeg single og par som ønsker å få barn. Og hvert år snakker jeg med mange som gruer seg til juletiden. Det er en tid hvor sorg og lengsel etter barnet ofte blir forsterket. Noen av de samtalene som berører meg mest er med de som ikke helt vet hvordan de skal klare å møte julen som ufrivillig barnløs. Og nå sist, samtalen med hun som var oppløst i tårer over barnet som ikke har kommet.

Hun spør meg; «hvordan skal jeg klare å takle denne julen?»

Hun er oppløst i tårer og er mentalt utslitt over usikkerheten hun må bære på, over de utallige julekortene med lykkelige familiebilder som dumper ned i postkassa, over følelsen av enda en julaften uten det etterlengtede barnet.

Å være ufrivillig barnløs under fertilitetsbehandling skaper mye usikkerhet. Vi mennesker er avhengig av forutsigbarhet, stabilitet og tilhørighet for å kunne blomstre og gi til andre av oss selv. I tiden før jul kan man trenge noen ekstra råd for å takle behandlingstiden så godt som mulig.

Først og fremst trenger man å være med mennesker som man føler seg trygg på og seg selv sammen med. Det er best å være der hvor man føler seg trygg - spesielt i juletiden. Dersom man ii en sensitiv periode, er det viktig å føle seg trygg. Det er da man lader og investerer i seg selv.

Føler du at du er i en prosess med ekstra belastning? Da er det lov å tillate seg selv å si nei til julearrangement dersom det blir en trigger som ødelegger dagen - eller til og med hele julen. Man er fertilitetspasient i en tidsbegrenset periode så det er lov å gjøre unntak.

Julen er tiden hvor storfamilien, og generasjoner møtes. Det betyr at det åpnes opp for undring og spørsmål fra familiemedlemmer som man ikke ser så ofte. Noen kan finne på å spørre om når barnet kommer. Det er viktig å forberede seg på dette. Tenk gjennom på forhånd hva du vil svare på spørsmålet, og hold deg til planen.

Julen skal være tid for hygge og fri. Det å være under fertilitetsbehandling er krevende, og da er det viktig å investere i seg selv slik at man har energi og utholdenhet til behandlingen som venter etter jul.

Gjør noe i julen som du får energi av. Gi deg selv i julegave å sette deg selv først. Egenomsorg er nøkkelen til energi. Bare du vet hva som er best for deg. Unn deg noe som du vanligvis ikke gjør. Tenk at denne julen skal du klare å vise takknemlighet overfor deg selv, for alt du klarer å stå i, frem til ønskebarnet.

Snakk med andre i samme situasjon. Det er godt å kunne dele erfaringer og opplevelser med andre. På den måten vil man få normalisert tanker og følelser og ikke minst kjenne tilhørighet til en gruppe og noen som virkelig forstår.

Snakk til deg selv på en god måte denne julen. Fortell deg selv at neste jul kan hele livet ditt se annerledes ut. Du kan ha en stor kul på magen, eller du kan til og med ha født ditt ønskebarn. Håp og tro hører også julen til.

Etter råd og ord som dette roet hun seg. Hun syntes det var godt å flytte fokuset fra alt hun savnet og ikke hadde, til å investere i seg selv og takle nye IVF-forsøk i tiden fremover. Og selvsagt, for få masse energi til sitt kommende barn.

God Jul til deg sterke kvinne og sterke mann som er under behandling. Ta vare på dere selv, kommende foreldre.

Illustrasjon av Tone Bråten
Tone Bråten

– Tone er familieterapeut med fertilitet som spesialfelt.

Par og single som går gjennom fertilitetsbehandling hos Klinikk Hausken får tilbud om veiledning og emosjonell støtte av Tone som en del av behandlingen.

Tone gir også profesjonell veiledning før man eventuelt begynner med behandling hos Klinikk Hausken. Det kan blant annet være aktuelt for de som prøver å bli gravid hjemme eller for de som er i en prosess med donasjon.

Les mer her hvordan en famileterapeut kan hjelpe deg. Du kan også kontakte Tone dersom du har spørsmål.

Andre artikler

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon