In Vitro Fertilisering, eller IVF, er en medisinsk prosedyre som involverer å befrukte egg utenfor kvinnens kropp og deretter sette embryoer inn i livmoren for å få graviditet. Det er den vanligste formen for assistert befruktning som brukes til å behandle infertilitet.

IVF-prosedyrer hjelper pasienter med å bli gravid og er en effektiv for behandling av ufrivillig barnløshet. Pasienter som trenger hjelp til å bli gravid, anbefaler vi å ta kontakt oss på Klinikk Hausken. Vi tilbyr denne behandlingen og hjelper både single kvinner og par med å få det barnet de ønsker.

Hva er IVF?

In Vitro Fertilisering (IVF) er en medisinsk prosedyre som brukes til å behandle infertilitet. Det involverer befruktning av egg og sæd utenfor kvinnens kropp, for deretter å plassere embryoene inn i livmoren. IVF-prosedyren er relativt kompleks, men har vist seg å være veldig vellykket når det gjelder å behandle infertilitet.

Metoden single kvinner og par muligheten til å få barn de ellers ikke ville ha hatt. Det er også en rekke ekstra steg som kan tas for å øke sjansene for graviditet, som å bruke donorsæd eller fryse flere egg.

Mer om IVF-behandling.

Prosedyren involverer flere trinn. Først må kvinnen ta hormoner for å stimulere eggstokkene til å produsere egg. Eggene blir deretter samlet inn ved hjelp av en prosedyre som kalles eggoppsamling. Etter at eggene har blitt samlet inn, blir de befruktet med sædceller i en laboratorieprosedyre som kalles inseminering.

Etter at eggene har blitt befruktet, utvikler de seg til embryoer. Embryoene blir deretter overvåket for å sikre at de utvikler seg normalt. Rundt tre til fem dager etter oppsamlingen, blir embryoene så transplantert inn i livmoren.

Legen din hos Klinikk Hausken vil kunne anbefale om det blir enten ett eller to embryoer som skal settes tilbake. Når embryoet er satt tilbake, vil kvinnens livmor ta over den naturlige utviklingen av fosteret. I de fleste tilfeller vil kvinnen få beskjed om å gå tilbake til klinikken for å gjennomgå ultralyd 14 dager etter at embryoet er satt tilbake. Legen vil kunne bekrefte om embryoet har festet seg til livmoren.

IVF behandling forløp.

Etter at embryoene er satt inn i livmoren, vil det ta flere uker før man kan sikker vite om behandlingen var vellykket. Det er viktig å forstå at det kan ta flere forsøk før graviditet oppnås. Legen kan bestemme når en graviditetstest skal gjøres, men dette er normalt rundt to uker etter transplanteringen.

Det er også viktig å merke seg at noen trenger flere omganger med assistert befruktning før de lykkes. Imidlertid kan de fleste som får assistert befruktning, oppnå graviditet innen ett eller to år.

Vi har en egen side med en detaljert oversikt over hvert steg.

IVF steg for steg

IVF forsøk – erfaring.

Resultatene og erfaringene variere fra person til person. Noen kvinner opplever ikke noen bivirkninger, mens andre kan oppleve bivirkninger som kvalme, oppblåsthet, hodepine og tretthet. Det er viktig å forstå at dette er helt normalt og at det vanligvis går over etter behandlingen. Det er også viktig å følge anbefalingene fra legen for å sikre at behandlingen er vellykket.

IVF suksessrate.

Suksessraten er ganske høy, selv om det er vanskelig å gi en eksakt siffer. Det er flere faktorer som kan påvirke suksessraten, som kvinnens alder og helse, og mengden egg som er samlet inn og befruktet. Generelt er suksessraten høyere hos yngre kvinner og når flere egg er samlet inn og befruktet.

Mannens alder og sædkvalitet har stor innflytelse på IVF og suksessraten. Yngre menn har generelt bedre sædkvalitet, noe som øker sjansene for at egget vil bli befruktet. Dårlig sædkvalitet kan redusere sjansene for at egget vil bli befruktet, da det kan hende at det ikke er nok sædceller til å befrukte egget. Etter hvert som mennene blir eldre, blir sædkvaliteten ofte dårligere, noe som kan føre til at det tar lengre tid å oppnå graviditet.

IVF – aldersgrense.

En kvinnen kan ikke få behandling med assistert befruktning etter at hun er 46 år gammel. Tidspunktet regnes fra inseminasjon eller innsetting av et befruktet egg. Kvinnens alder og helse kan redusere sjansene for å oppnå graviditet med IVF. Det er derfor viktig å diskutere mulighetene med legen din før du starter IVF-behandling.

Man bør ikke vente for lenge før man starter IVF fordi kvinnens alder har stor innflytelse på suksessraten. Jo yngre kvinnen er, desto større er sjansene for at hun vil oppnå graviditet. Det er også viktig å huske at eggkvaliteten også avtar med alderen, noe som kan føre til at det tar lengre tid å oppnå graviditet.

IVF-behandling pris.

Prisen for IVF-behandling kan variere avhengig av din situasjon og dine behov. De fleste som kommer til oss starter med en Fertilitetssjekken. Denne undersøkelsen gir legen et godt utgangspunkt for å anbefale et tilpasset behandlingsopplegg. Noen ganger vil en fertilitetstest vise at det ikke er nødvendig med omfattende behandling. Av og til trenger naturen kun litt ekstra hjelp.

IVF-behandling risiko.

Denne typen behandling er veldig sikker, men det er likevel noen risikoer involvert. Disse inkluderer blant annet allergiske reaksjoner, infeksjoner, blødninger og skader på organsystemer. Det er også en liten risiko for å utvikle multiples (flere babyer) når flere embryoer blir transplantert. Våre leger vil alltid evaluere din behandling, prognoser og eventuell risiko før man starter behandling.

Ofte stilte spørsmål.

Nedenfor har vi samlet noen av spørsmålene som pasienter ofte stiller oss. Kontakt oss gjerne dersom du ikke finner svarene du leter etter.

Hva er forskjellen på IVF og assistert befruktning?

In Vitro Fertilisering (IVF) er en medisinsk prosedyre som involverer befruktning av egg og sæd utenfor kvinnens kropp, for deretter å plassere embryoene inn i livmoren.

Assistert befruktning omfatter alle former for fertilitetsbehandlinger som involverer hjelp fra utenfor kroppen, som eggdonasjon, sæddonasjon eller kunstig inseminasjon. Assistert befruktning kan brukes i kombinasjon med IVF for å øke sjansene for å oppnå graviditet.

Kan to kvinner få assistert befruktning i Norge?

Ja, to kvinner kan få IVF-behandling i Norge. Assistert befruktning er tilgjengelig for kvinner som er ufrivillig barnløse, og det er mulig for to kvinner å få behandlingen sammen. IVF-behandling med partnerdonasjon følger et sett med medisinske prosedyrer som krever at begge kvinnene får de nødvendige legeundersøkelsene for å sikre at de er egnet for behandlingen.

Hva betyr in vitro fertilisering?

In Vitro Fertilisering (IVF) er en teknikk som brukes til å behandle infertilitet. Det involverer å befrukte kvinnens egg og sæd utenfor kroppen, før embryoene settes inn i livmoren. IVF har vist seg å være vellykket når det gjelder å behandle infertilitet og gi både par og single muligheten til å få et barn de ellers ikke ville ha hatt.

Er det store forskjeller i kvaliteten på sæd og egg når man blir eldre?

Ja, det er stor forskjell på kvaliteten på sæd og egg når man blir eldre. For kvinner øker risikoen for spontanabort og genetiske avvik med alderen, mens menn ofte produserer færre sædceller og sædceller med lavere kvalitet etter fylte 40 år. Dette kan føre til lavere sjanser for å bli gravid, men selv eldre par har mulighet til å få barn med assistert befruktning.

Hvordan bestiller man donorsæd?

Klinikk Hausken hjelper deg med alle de praktiske detaljene dersom du trenger donorsæd. Våre leger hjelper par og single med å velge en donor som passer best til deres behov og ønsker. Når donoren er valgt, vil klinikken ordne det nødvendige papirarbeidet for å få donorsæden levert.

Lær mer om IVF - podcast.

Hver episode av vår podcast tar opp et aktuelt tema for deg som vurderer fertilitetsbehandling.

Podcast: Hva er IVF?

I denne episoden snakker Dr Jon Hausken og terapeut Tone Bråten om IVF.

Portrett av kvinnelig ansatt

Bestill din time her.

Vi hjelper deg med å finne en time. Gi oss gjerne 2-3 tidspunkter som passer deg best.

Person og lokalisasjon ikon rosa

Velg den klinikken som er nærmest deg.

Pasient ikon rosa

Fertilitetssjekken gir deg svarene du trenger.

Dokument og profil ikon rosa

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Pasient og spørsmål ikon rosa

Har du spørsmål? Vi svarer deg så raskt vi kan.

ID og dokument ikon rosa

Timebestilling & spørsmål

Bestill time hos oss med dette skjemaet. Vanligvis for du time uten ventetid. Send oss gjerne spørsmål dersom det er noe du lurer på.

ID og sikkerhet ikon rosa

Dine detaljer er trygge

Informasjonen du sender til oss via dette skjemaet behandles på en sikker måte. Sensitive personopplysninger og data blir kryptert i henhold til strenge krav for helsesektoren. Ingen uvedkommende kan se detaljene dine.

Portrett av kundekoordinator

"Klinikk Hausken har moderne klinikker i Oslo, Stavanger, Bergen, Porsgrunn og Haugesund"

Moderne interiør og kontorer på klinikken
Dokument med bokmerke ikon rosa

Resultater

Vårt team av leger og embryologer har tilgang til nyvinnende teknologi innen fertilitet og gynekologi.

Venteværelse på fertilitetsklinikken
Bekreftelse ikon rosa

Størst i Norge

Klinikken har vokst siden starten i 2006. Vi hjelper flere single og par med IVF-behandling enn noen andre.

Moderne legekontor på klinikken
ID og bekreftelses ikon rosa

Personlig

Hos oss får du en behandling som er nøyaktig tilpasset deg. Det er en viktig årsak til vår suksessrate.

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon