Hva er NIPT-test - ikke-invasiv prenatal testing?

En NIPT-test (ikke-invasiv prenatal test) er i hovedsak en blodprøve. Formålet med testen er å oppdage sannsynligheten for kromosomavvik og den tester for trisomi 21 (Downs syndrom), trisomi 18 (Edwards syndrom) og trisomi 13 (Patau syndrom). Det tas blodprøve fra den gravides arm. Testen kan utføres fra uke 10 + 0 til slutten av svangerskapet.

Jo mer informasjon vordende mødre har om barnets helse, jo lettere blir opplevelsen av å føde. Sjansene for defekter og genetiske sykdommer er mindre sannsynlige hvis testen ikke oppdager tegn på defekter i DNA. Dette kan gi den kommende foreldre trygghet.

Non-invasive Prenatal Testing (NIPT) er tilgjengelig for alle gravide i Norge, og alle som ønsker det kan bestille time på våre klinikker i hele Norge. Den vanlige svangerskapsomsorgen du får fra legen din eller gynekologen vil ikke bli påvirket om du velger å ta denne testen eller ikke.

Slik fungerer en NIPT-test.

NIPT-testen prøver bittesmå biter av cellefritt DNA (cfDNA) fra morkaken i en gravid kvinnes blod. Noe DNA strømmer inn i blodet når disse cellene dør og brytes ned.

Det er bittesmå biter av cellefritt DNA (cfDNA) i en gravid kvinnes blod. Når disse cellene dør og brytes ned, strømmer små biter av DNA inn i blodet. NIPT-testen prøver disse mikroskopiske delene.

Slik gjennomføres en NIPT-test.

NIPT-testen innebærer en rask blodprøvetaking med en sprøyte, og det er helt trygt for deg og babyen. Du bretter rett og slett opp ermene på klinikken. Deretter vil laboratoriet se på cfDNA i blodet ditt og avgjøre om det er noen tegn på abnormiteter.

Vi sender blodprøven til Sverige hvor vi samarbeider med laboratoriet Life Genomics AB i Gøteborg og Edda Labs som etablerte NIPT-skolen. De har flere års erfaring med NIPT-analyse da testen har vært i bruk i Sverige i mange år.

Testresultatet ved NIPT er vanligvis tilgjengelig innen 10-12 dager etter ditt første besøk på klinikken.

Hvordan lese NIPT-testresultatene?

NIPT er en screeningtest for de vanligste kromosomfeilene hos fosteret. Testen kan forutsi om risikoen for en genetisk tilstand er høy eller lav – det er med andre ord en screeningtest og vil ikke gi deg et «ja» eller «nei» svar om genetiske defekter. Hvis NIPT-resultatene avslører en høy sannsynlighet for en trisomi, er det viktig å bekrefte disse funnene med en morkake- eller fostervannsprøve for å gi et definitivt svar.

Hvem kan komme på NIPT-test?

I 2020 vedtok en flertallsavtale i Stortinget endringer i bioteknologiloven. Disse endringene innebærer blant annet at det nå er lov å utføre NIPT for alle gravide.

NIPT-skolen - lær mer om testen.

Det er viktig for oss at den gravide som ønsker NIPT er godt informert om hva en slik test er, hva den innebærer, dens begrensninger og hvilke konsekvenser et svar kan gi. Derfor må de som ønsker å ta en NIPT-test gjennomføre noen nettkurs om NIPT-testen – Dette kaller vi NIPT-skolen. Her vil du lære mer detaljert hva NIPT er, sikkerhet rundt testen og pålitelighet. NIPT-skolen er gratis og du kan logge på sikkert med bank-ID. NIPT-skolen tar ca. 20 minutter å gjennomføre.

Du kan bestille time for NIPT-test i Oslo, Bergen, Stavanger og Haugesund.

Kvinner som ønsker det kan nå bestille NIPT-test på alle Klinikk Hausken-avdelingene i Norge. Bruk bestillingsskjemaet nedenfor eller bruk livechatten vår.

NIPT-test ung smilende pasient
Avkryss ikon rosa
Denne teksten er faktasjekket av:
Dr. Jon Hausken
16/2/2022
Smilende kvinnelig ansatt

Bestill din time her.

Vi hjelper deg med å finne en time. Gi oss gjerne 2-3 tidspunkter som passer deg best.

Person og lokalisasjon ikon rosa

Velg den klinikken som er nærmest deg.

Ikon for gynekolog og ultralyd

Våre gynekologer hjelper gravide og kvinner i alle aldre

Dokument og profil ikon rosa

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Pasient og spørsmål ikon rosa

Har du spørsmål? Vi svarer deg så raskt vi kan.

ID og dokument ikon rosa

Timebestilling & spørsmål

Bestill time hos oss med dette skjemaet. Vanligvis for du time uten ventetid. Send oss gjerne spørsmål dersom det er noe du lurer på.

ID og sikkerhet ikon rosa

Dine detaljer er trygge

Informasjonen du sender til oss via dette skjemaet behandles på en sikker måte. Sensitive personopplysninger og data blir kryptert i henhold til strenge krav for helsesektoren. Ingen uvedkommende kan se detaljene dine.

Portrett av kundekoordinator

"Klinikk Hausken har moderne klinikker i Oslo, Stavanger, Bergen og Haugesund"

Moderne interiør og kontorer på klinikken
Dokument med bokmerke ikon rosa

Resultater

Vårt team av leger og embryologer har tilgang til nyvinnende teknologi innen fertilitet og gynekologi.

Venteværelse på fertilitetsklinikken
Bekreftelse ikon rosa

Størst i Norge

Klinikken har vokst siden starten i 2006. Vi hjelper flere single og par med IVF-behandling enn noen andre.

Moderne legekontor på klinikken
ID og bekreftelses ikon rosa

Personlig

Hos oss får du en behandling som er nøyaktig tilpasset deg. Det er en viktig årsak til vår suksessrate.

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon