Assistert befruktning med eggdonasjon – ny godkjenning.

Mann signerer dokumenter

Dr. Jon W. Hausken

May 24, 2021

Mann signerer dokumenter

Klinikk Hausken mottar godkjenning fra Helsedirektoratet - rekruttering av eggdonorer, etablering av eggbank og assistert befruktning med eggdonasjon.

Dette er gledelige nyheter for oss og veldig mange kvinner og par i hele Norge.

Det har vært store endringer i Bioteknologiloven i det siste. Men akkurat dette med eggdonasjon har dradd litt ut. Vi er derfor veldig glad for å få godkjennelsen fra Helsedirektoratet på plass. For mange vil dette bety veldig mye. Godkjenningen innebærer flere endringer og muligheter for pasientene våre. La oss se på disse en for en.

Klinikk Hausken oppretter eggbank.

To av avdelingene til Klinikk Hausken skal opprette eggbank. Klinikken i Haugesund er hovedsete for de fire klinikkene og etablerer nå eggbank. Dette er også et naturlig valg siden den ligger nær klinikkene i Bergen og Stavanger. Klinikken i Oslo etablerer også eggbank med det første. Samlet vil de to eggbankene være veldig nær en stor del av befolkningen i Norge.

Rekruttering av eggdonorer.

Avdelingene med eggbank skal også stå for arbeidet med å rekruttere eggdonorer. Reglene for hvordan dette skal foregå er ganske strenge. Potensielle eggdonorer må ha samtale med både lege og psykolog før de godkjennes. Vi har fått mange henvendelser fra kvinner som ønsker å donere egg, og vi ser at det ofte er et etisk valg. De ønsker rett og slett å hjelpe andre til å oppfylle ønsket om barn. Dette er fantastisk. Klinikk Hausken vil arbeide videre og sørge for at de kvinnene som ønsker å donere har gode intensjoner og sørge for at de får en så god donorreise som mulig.

Behandling av eggdonor før egguttak i Oslo, Bergen, Stavanger og Haugesund.

Alle de fire klinikkene har fått godkjenning til å behandle kvinner som ønsker å donere egg. Det gjør det mer praktisk for mange som ikke bor nær selve eggbanken i Oslo og Haugesund. Det er også viktig at det er en god dialog mellom kvinnen og klinikken. Før selve egguttaket må kvinnen ha en forbehandling som varer i omtrent to uker.

Egguttak skjer hos Klinikk Hausken i Oslo eller Haugesund.

Når kvinnen er ferdig med hormonkuren og det er tid for selve egguttak, må hun reise til klinikken i Oslo eller Haugesund. Kvinnen får dekket dokumenterte reiseutgifter i tillegg til kompensasjon for tidsbruk og belastning. Kompensasjonen er satt til 5% av 1 G. Det er ca 5068 kr i 2021. Men for de fleste vil både tid og reisekostnad være relativt beskjedne.

Hva med de som skal motta donerte egg?

Endringene i Bioteknologiloven som nå er trådt i kraft åpner for at heterofile par kan få assistert befruktning med eggdonasjon. Klinikk Hausken har med denne godkjenningen fra Helsedirektoratet en av de første i Norge som kan tilby dette. Alle våre fire klinikker vil tilby behandling med eggdonasjon. Vi er allerede i dialog med mange par som har ventet spent på at muligheten åpnes.

Partnerdonasjon til lesbiske.

Den nye godkjenningen innebærer også at Klinikk Hausken kan tilby partnerdonasjon til lesbiske uten medisinsk indikasjon. Vi ser at mange ønsker å donere egg til sin partner som da bærer frem barnet. Det betyr mye for veldig mange, og vi er stolte over at det nye lovverket åpner for dette.

Kontakt oss angående eggdonasjon.

Det er en mengde informasjon som vi nå vil legge ut på nettsiden. I mellomtiden kan alle som vurderer behandling med eggdonasjon og kvinner som ønsker å donere egg, kontakte oss direkte >>

Illustrasjon av Dr. Jon W. Hausken
Dr. Jon W. Hausken

Spesialist i gynekologi og obstetrikk.

Andre artikler

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon