Hva er prøverørsbefruktning (IVF), og hvordan fungerer det?

Prøverørsbefruktning, også kjent som in vitro fertilisering (IVF), er en teknikk som brukes til å hjelpe par med å bli gravide. Det innebærer at man tar ut egg fra kvinnens eggstokker og befrukter dem i et laboratorium med sædceller fra mannen. Et befruktet egg kalles et embryo og dette overføres deretter til kvinnens livmor, hvor det kan feste seg og resultere i graviditet. Prøverørsbefruktning har høy suksessrate ved våre klinikker.

Pris for prøverørsbehandling på våre klinikker

Prøverørsbehandlinger kan være dyre, med kostnader som varierer avhengig av type behandling. In vitro fertilisering (IVF) er en av de vanligste og mest kostbare fertilitetsbehandlingene. Klinikk Hausken tilbyr rentefrie betalingsordninger for prøverørsbefruktning. Snakk med oss ​​for å finne ut mer.

Prøverørsbefruktning steg for steg:

 • Kvinnen stimuleres med hormoner for å få flere egg til å modnes i eggstokkene.
 • Eggene samles fra kvinnens eggstokker. Dette gjøres ved hjelp av en nål som føres gjennom veggen i skjeden og inn i eggstokken.
 • Sædcellene hentes fra mannens sæd.
 • Eggene og sædcellene kombineres i en laboratorieskål, hvor befruktningen skjer.
 • Embryoene overføres til kvinnens livmor ved hjelp av et lite rør.

Prøverørsbefruktning er en sikker og effektiv prosedyre som kan hjelpe både par og single med å få barn. Takket være ekspertisen til våre leger, er denne prosedyren tilgjengelig for mange par som ellers ville hatt problemer med å bli gravid.

Prøverørsbefruktning - hvem kan ha nytte av behandling?

Prøverørsbefruktning er en prosess der et embryo dannes i et laboratorium utenfor en kvinnes kropp. Denne teknikken kan brukes til å hjelpe par som sliter med å bli gravide naturlig, eller til å behandle kvinner som har opplevd flere spontanaborter. Prøverørsbefruktning har hjulpet utallige par til å bli gravide.

Suksessrater for prøverør- og fertilitetsbehandlinger.

Sjansen for å bli gravid etter én fertilitetsbehandlingssyklus er over 50% for kvinner under 35 år. Men det er viktig å vite at det er store individuelle variasjoner som kan påvirke resultatene. Sjansen for å lykkes avtar med alderen. Igjen er det store individuelle forskjeller, men den naturlige fertiliteten til kvinner avtar gradvis fra 36-37 års alderen. Noen må gjennom flere behandlingsrunder før de lykkes, men det er viktig å være klar over statistikken og individuelle variasjoner når man vurderer fertilitetsbehandling. Foruten alder, er viktige faktorer som påvirker sjansene for å lykkes med IVF, kvinnens eggstokkreserver, hvor lenge man har forsøkt å bli gravid og om kvinnen har fått barn tidligere. Det kan være lurt å ikke vente for lenge før man oppsøker hjelp.

Hvis du vurderer fertilitetsbehandling, er det lurt å snakke med en av våre leger om alternativene dine. På den måten kan du ta en informert beslutning om hvilken behandling som er riktig for deg.

Det er flere ulike behandlinger tilgjengelig, og suksessraten din vil avhenge av hvilke type behandling du mottar. For eksempel har in vitro fertilisering (IVF) en høyere suksessrate enn medikamentell behandling eller intrauterin inseminasjon (IUI).

Prøverørsbefruktning og mikroinjeksjon.

Hvis du har forsøkt å bli gravid i seks måneder uten å lykkes, hvis du har blitt diagnostisert med uforklarlig infertilitet, eller hvis du har andre helseproblemer som gjør det vanskelig å bli gravid, da  kan det være lurt å vurdere fertilitetsbehandling. Det første trinnet er en fertilitetssjekk. Det vil gi deg svar som gjør det lettere for deg å ta gode valg. Samtidig vil du bli kjent med klinikken vår og våre ansatte.

Ofte stilte spørsmål.

 • Når begynner man med prøverør? De fleste begynner med prøverør når de har forsøkt å bli gravide på egenhånd i et år uten å lykkes, men ofte kan det være lurt å ta kontakt for en sjekk allerede etter seks måneder. Siden alderen er en så viktig faktor er det spesielt viktig å ikke vente for lenge for kvinner som er sent i 30-årene eller har passert 40 år.
 • Er IVF og prøverør det samme? Prøverørsbefruktning og IVF er det samme. Det refererer til behandlingen hvor man henter ut egg fra kvinnens eggstokker og befrukter dem på laboratoriet i en liten petriskål.
 • Er prøverør vondt? Noen kan kjenne seg litt oppblåst og øm i magen under den perioden hvor eggstokkene stimuleres med hormoner, men for de fleste tolereres dette veldig godt og man kan leve mer eller mindre helt som normalt. Dagen for egguttak får man smertestillende i tablettform, i tillegg til at det settes lokalbedøvelse øverst i skjeden. Selve egguttaket beskrives av de aller fleste mer som et ubehag enn direkte smertefullt. Det er individuelle forskjeller, men de fleste tolererer et egguttak veldig godt. For de som opplever et egguttak mer smertefult, kan de få tilbud om egguttak i narkose.
 • Kan man velge kjønn ved prøverør? Man har ikke mulighet til å velge kjønn ved prøverørsbehandling i Norge.
 • Hvor mange prøverørsforsøk får man? Man kan motta behandling til man fyller 46 år. Ut over dette er det ingen begrensninger, men legen vil gi deg veiledning og råd underveis om det er fornuftig å gjøre et nytt forsøk eller ikke.
 • Hvor lang tid tar prøverørsbehandling? Det kan variere litt etter hvilket opplegg eller protokoll legen lager for deg. Det vanligste er at kvinnen stimuleres med hormoner fra første dag av sin menstruasjon. Hun kommer så til en ultralydkontroll hos lege på dag 8-9. På denne kontrollen bestemmes dagen for egguttaket, som vanligvis er rundt dag 11-14.  Embryoene (de befruktede eggene) dyrkes i laboratoriet i 2-5 dager før et av dem settes tilbake i kvinnens livmor. Man tar en graviditetstest på tidspunktet hvor man venter sin neste menstruasjon.
 • Hvem kan få prøverørsbehandling? Enslige kvinner eller par. Paret skal enten være gift eller samboere i ekteskapslignende forhold. Parforholdet skal være stabilt og forholdene skal ligge til rette for at et barn kan ivaretas på en trygg og god måte. Det er ingen absolutt nedre aldersgrense. Absolutt øvre aldersgrense er 46 år for kvinnen.  For mannen er øvre aldergrense 65 år, men her er det rom for individuelle vurderinger.
Portrett av kvinnelig ansatt

Bestill din time her.

Vi hjelper deg med å finne en time. Gi oss gjerne 2-3 tidspunkter som passer deg best.

Person og lokalisasjon ikon rosa

Velg den klinikken som er nærmest deg.

Pasient ikon rosa

Fertilitetssjekken gir deg svarene du trenger.

Dokument og profil ikon rosa

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Pasient og spørsmål ikon rosa

Har du spørsmål? Vi svarer deg så raskt vi kan.

ID og dokument ikon rosa

Timebestilling & spørsmål

Bestill time hos oss med dette skjemaet. Vanligvis for du time uten ventetid. Send oss gjerne spørsmål dersom det er noe du lurer på.

Sommerferie på Klinikk Hausken:
Vi har stengt på alle våre avdelinger i perioden 1. juni til 26. juni.

ID og sikkerhet ikon rosa

Dine detaljer er trygge

Informasjonen du sender til oss via dette skjemaet behandles på en sikker måte. Sensitive personopplysninger og data blir kryptert i henhold til strenge krav for helsesektoren. Ingen uvedkommende kan se detaljene dine.

Portrett av kvinnelig fertilitetslege

Pris – oversikt

Du finner oppdaterte priser for de ulike behandlingene på vår prisliste. Det er viktig å finne årsak når graviditet uteblir. Fertilitetssjekken er for de aller fleste det første steget når de kommer til oss. Undersøkelsen gir svarene du trenger slik at du kan planlegge en behandling som er tilpasset ditt behov best mulig.

FertilitetssjekkenPrisliste

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Andre behandlinger

IVF-behandlinger

Høyre pil rosa

IVF

Høyre pil rosa

TESA/PESA

Høyre pil rosa

mikro-TESE

Høyre pil rosa

ICSI

Høyre pil rosa

Pris

Høyre pil rosa

Steg for steg

Høyre pil rosa

Suksessrater

Prøverørsbefruktning par som leser om prosedyren
Avkryss ikon rosa
Denne teksten er faktasjekket av:
Portrett av kundekoordinator

"Klinikk Hausken har moderne klinikker i Oslo, Stavanger, Bergen og Haugesund"

Moderne interiør og kontorer på klinikken
Dokument med bokmerke ikon rosa

Resultater

Vårt team av leger og embryologer har tilgang til nyvinnende teknologi innen fertilitet og gynekologi.

Venteværelse på fertilitetsklinikken
Bekreftelse ikon rosa

Størst i Norge

Klinikken har vokst siden starten i 2006. Vi hjelper flere single og par med IVF-behandling enn noen andre.

Moderne legekontor på klinikken
ID og bekreftelses ikon rosa

Personlig

Hos oss får du en behandling som er nøyaktig tilpasset deg. Det er en viktig årsak til vår suksessrate.

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon