IUI er rimeligere og mindre invasivt enn IVF. IUI kan være en god løsning for mange par som sliter med å bli gravide. En fertilitetstest på vår klinikk vil vise om IUI er en god løsning for deg.

Hva er inseminasjon (IUI)?

Når leger ved vår fertilitetsklinikk utfører IUI, plasseres sædceller ferdig renset opp i kvinnes livmor. Etter at prøven er renset så har man bare de bevegelige og fertile sædcellene. IUI gjøres ved hjelp av et kateter som føres inn i livmorhulen. Dette gjøres ultralyd veiledet for å sikre riktig posisjon. Deretter vil legen frigjøre sædcellene i livmoren. Hele prosessen tar omtrent 10 minutter.

IUI kan brukes sammen med fertilitetsmedisiner. Disse stoffene bidrar til å forbedre graviditetssjansene ved å stimulere eggløsningen slik at man gjerne får flere enn ett egg. Suksessraten for IUI er omtrent 15-20 % per syklus, hvis indikasjonen er rett. Spør oss om vår oppdaterte statistikk for IUI.

Hvem er en god kandidat for inseminasjon med sæd (IUI)?

IUI er en fertilitetsbehandling som kan hjelpe par og single kvinner til å oppnå graviditet. IUI er standard behandling for de som trenger sæddonor. Det kan også være et alternativ for par som har problemer med å bli gravide på grunn av noe redusert sædkvalitet. Hvis du vurderer IUI, må du snakke med en fertilitetsspesialist for å finne ut om prosedyren passer deg.

Hvordan fungerer inseminasjon behandling?

Inseminasjon, også kjent som intrauterin inseminasjon (IUI), er en fertilitetsbehandling som innebærer å plassere sædceller direkte opp i livmoren. IUI har som mål å øke antallet av bevegelige sædceller slik at disse lettere kan bevege seg opp i egglederne, hvor befruktning finner sted.

IUI utføres vanligvis ved hjelp av et tynt, fleksibelt kateter som føres inn gjennom livmorhalsen inn i livmoren. Sperm injiseres deretter gjennom kateteret og slippes ut i livmorhulen.

IUI kan være en effektiv fertilitetsbehandling for par som sliter med å bli gravide, single kvinner eller par av samme kjønn som trenger donorsæd. Inseminering kan utføres ved bruk av sæd fra en mannlig partner eller donor.

IUI brukes ofte sammen med fertilitetsmedisiner for å øke sjansene for unnfangelse. Tidspunktet for inseminering er avgjørende, vanligvis utført rett før eggløsning. Hormon stimulering kan øke antall egg som er tilgjengelig for befruktning og dette øker da sannsynligheten for at en oppnår graviditet.

Hva er fordelene med inseminering fremfor IVF?

Inseminasjon (IUI) og IVF er vanlige behandlingsalternativer for de som sliter med infertilitet. IUI er mindre invasivt, enklere og billigere enn full IVF behandling. I tillegg kan IUI utføres raskere enn IVF, og det er ikke nødvendig med kraftig stimulering av eggstokkene. Som et resultat kan IUI være det foretrukne alternativet for par som ønsker å bli gravide uten å bruke mye penger eller gjennomgå en lengre og invasiv prosess.

Det er imidlertid viktig å merke seg at IUI ikke alltid er vellykket, og par må kanskje derfor vurdere IVF hvis de ikke er blitt gravide etter flere forsøk på IUI. Denne vurderingen blir en kontinuerlig prosess i forhold til resultat og respons

Hva er risikoen forbundet med inseminasjon (IUI)?

IUI er en trygg prosedyre. IUI er ikke riktig for alle, så det er viktig å diskutere alternativene dine med legen din før du bestemmer deg. En fertilitetstest er en god måte å starte på.

Er IUI og assistert befruktning mindre effektivt hos eldre kvinner?

Det er motstridende bevis om effektiviteten av IUI hos eldre kvinner. Noen studier tyder på at IUI er mindre effektivt hos eldre kvinner. Til sammenligning har andre studier ikke funnet noen større forskjeller i suksessrater mellom yngre og eldre kvinner.

Kvinnens alder er kanskje ikke like avgjørende som kvaliteten på eggene hennes. Eldre kvinner er mer sannsynlig for å ha egg av dårlig kvalitet, noe som kan forklare de lavere suksessratene i enkelte studier.

IVF handler om å øke sjansen ved å øke antall egg for inseminering. Jo flere egg jo større er sannsynligheten for å lykkes. Hvis kvinnen ikke lengre har så mange egg så kan en enklere stimulering og IUI gi like gode resultater.

Som alltid er det viktig å diskutere alternativene dine med en av våre fertilitetsspesialister for å finne ut hva som er best for deg. En fertilitetstest vil raskt gi deg svar, og testen vil gjøre deg i stand til å ta bedre avgjørelser for fremtiden.

Ofte stilte spørsmål

Nedenfor har vi sammlet noen av spørsmålene som pasienter ofte stiller oss. Kontakt oss gjerne dersom du ikke finner svarene du leter etter.

Hvor mange lykkes med inseminasjon?

Det er estimert at mellom 15-20% av kvinner som får inseminering, lykkes med å bli gravide. Det er imidlertid viktig at indikasjonen for å kunne bruke IUI som fertilitetsbehandling er tilstede. Dette finner man ut ved å gjøre en fertilitetstest.

Er inseminering vondt?

Inseminering er ikke vondt. Det er vanligvis en kort prosedyre som ikke forårsaker noen alvorlige smerter eller ubehag.

Kan man inseminere seg selv?

Nei, det er ikke mulig for en person å inseminere seg selv. Inseminering er en prosedyre som må utføres av kompetent lege med erfaring.

Som alltid er det viktig å diskutere alternativene dine med en av våre fertilitetsspesialister for å finne ut hva som er best for deg. En fertilitetstest vil raskt gi deg svar, og testen vil gjøre deg i stand til å ta bedre avgjørelser for fremtiden.

Portrett av kvinnelig ansatt

Bestill din time her.

Vi hjelper deg med å finne en time. Gi oss gjerne 2-3 tidspunkter som passer deg best.

Person og lokalisasjon ikon rosa

Velg den klinikken som er nærmest deg.

Pasient ikon rosa

Fertilitetssjekken gir deg svarene du trenger.

Dokument og profil ikon rosa

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Pasient og spørsmål ikon rosa

Har du spørsmål? Vi svarer deg så raskt vi kan.

ID og dokument ikon rosa

Timebestilling & spørsmål

Bestill time hos oss med dette skjemaet. Vanligvis for du time uten ventetid. Send oss gjerne spørsmål dersom det er noe du lurer på.

Sommerferie på Klinikk Hausken:
Vi har stengt på alle våre avdelinger i perioden 1. juni til 26. juni.

ID og sikkerhet ikon rosa

Dine detaljer er trygge

Informasjonen du sender til oss via dette skjemaet behandles på en sikker måte. Sensitive personopplysninger og data blir kryptert i henhold til strenge krav for helsesektoren. Ingen uvedkommende kan se detaljene dine.

Portrett av kvinnelig fertilitetslege

Pris – oversikt

Du finner oppdaterte priser for de ulike behandlingene på vår prisliste. Det er viktig å finne årsak når graviditet uteblir. Fertilitetssjekken er for de aller fleste det første steget når de kommer til oss. Undersøkelsen gir svarene du trenger slik at du kan planlegge en behandling som er tilpasset ditt behov best mulig.

FertilitetssjekkenPrisliste

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Andre behandlinger

IVF-behandlinger

Høyre pil rosa

IVF

Høyre pil rosa

TESA/PESA

Høyre pil rosa

mikro-TESE

Høyre pil rosa

ICSI

Høyre pil rosa

Pris

Høyre pil rosa

Steg for steg

Høyre pil rosa

Suksessrater

Inseminering par som leser om prosedyren og resultater
Avkryss ikon rosa
Denne teksten er faktasjekket av:
Portrett av kundekoordinator

"Klinikk Hausken har moderne klinikker i Oslo, Stavanger, Bergen og Haugesund"

Moderne interiør og kontorer på klinikken
Dokument med bokmerke ikon rosa

Resultater

Vårt team av leger og embryologer har tilgang til nyvinnende teknologi innen fertilitet og gynekologi.

Venteværelse på fertilitetsklinikken
Bekreftelse ikon rosa

Størst i Norge

Klinikken har vokst siden starten i 2006. Vi hjelper flere single og par med IVF-behandling enn noen andre.

Moderne legekontor på klinikken
ID og bekreftelses ikon rosa

Personlig

Hos oss får du en behandling som er nøyaktig tilpasset deg. Det er en viktig årsak til vår suksessrate.

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon