Hva er inseminasjon (IUI)?

Når leger ved vår fertilitetsklinikk utfører IUI, plasserer de i utgangspunktet sædceller i en kvinnes livmor. IUI gjøres vanligvis ved hjelp av en kanyle, som er et tynt rør. Først vil legen bruke ultralyd for å lede kanylen gjennom livmorhalsen og inn i riktig posisjon i livmoren. Deretter vil legen frigjøre sædcellene i livmoren. Hele prosessen tar omtrent 10 minutter.

IUI brukes ofte sammen med fertilitetsmedisiner. Disse stoffene bidrar til å forbedre graviditetssjansene ved å stimulere eggløsning og tynne ut livmorhalsslimet (gjør det lettere for sædceller å reise gjennom livmorhalsen). Suksessraten for IUI er omtrent 15-20 % per syklus. Spør oss om vår oppdaterte statistikk for IUI. Dette betyr at rundt 15-20 % av kvinnene som gjennomgår IUI-behandling vil bli gravide i hver syklus.

Hvem er en god kandidat for inseminasjon (IUI)?

IUI er en fertilitetsbehandling som kan hjelpe par og enslige kvinner som sliter med å bli gravide. IUI anbefales vanligvis for par som prøver å bli gravide i minst ett år uten å lykkes. Det kan også være et alternativ for par som har problemer med å bli gravide på grunn av unormale slimhinner i livmorhalsen eller ubevegelig sæd. Hvis du vurderer IUI, må du snakke med en fertilitetsspesialist for å finne ut om prosedyren passer deg.

Hvordan fungerer inseminasjon (IUI)?

Inseminasjon, også kjent som intrauterin inseminasjon (IUI), er en fertilitetsbehandling som innebærer å plassere sædceller direkte inn i livmoren. IUI har som mål å øke antallet sædceller som når egglederne, hvor befruktning finner sted. IUI utføres vanligvis ved hjelp av et tynt, fleksibelt kateter som føres inn gjennom livmorhalsen inn i livmoren. Sperm injiseres deretter gjennom kateteret og slippes ut i livmorhulen.

IUI kan være en effektiv fertilitetsbehandling for par som sliter med å bli gravide, enslige kvinner eller par av samme kjønn som bruker donorsæd.

Inseminering kan utføres ved bruk av sæd fra en mannlig partner eller donor, eller det kan gjøres med frossen sæd som er tint opp før prosedyren. IUI brukes ofte sammen med fertilitetsmedisiner for å øke sjansene for unnfangelse. Tidspunktet for inseminering er avgjørende, vanligvis utført rett før eggløsning. Dette sikrer at rikelig med egg er tilgjengelig for befruktning og øker sannsynligheten for at sædcellene når egget før det frigjøres fra eggstokken.

Hva er fordelene med inseminasjon (IUI) fremfor IVF?

Inseminasjon (IUI) og IVF er vanlige behandlingsalternativer for de som sliter med infertilitet. IUI er mindre invasiv og dyrt enn IVF og har en høyere suksessrate for par uten fertilitetsproblemer. IUI er også mindre sannsynlig å resultere i flere fødsler, noe som kan være en risiko med IVF.

I tillegg kan IUI utføres raskere enn IVF, og det krever ikke medikamenter for å stimulere eggproduksjonen. Som et resultat kan IUI være det foretrukne alternativet for par som ønsker å bli gravide uten å bruke mye penger eller gjennomgå en langvarig og invasiv prosess. Det er imidlertid viktig å merke seg at IUI ikke alltid er vellykket, og par må kanskje vurdere IVF hvis de ikke kan bli gravide etter flere forsøk på IUI.

Hva er risikoen forbundet med inseminasjon (IUI)?

IUI er generelt trygt, men det er noen risiko forbundet med prosedyren. Disse kan inkludere infeksjon, kramper, oppblåsthet og flekker. Noen av disse bivirkningene er normale og vil forsvinne uavhengig. IUI er ikke riktig for alle, så det er viktig å diskutere alternativene dine med legen din før du bestemmer deg. En fertilitetstest er en god måte å starte på.

Er IUI mindre effektivt hos eldre kvinner?

Det er motstridende bevis om effektiviteten av IUI hos eldre kvinner. Noen studier tyder på at IUI er mindre effektivt hos eldre kvinner. Til sammenligning har andre studier ikke funnet noen forskjell i suksessrater mellom yngre og eldre kvinner. Kvinnens alder er kanskje ikke like avgjørende som kvaliteten på eggene hennes. Eldre kvinner er mer sannsynlig å ha egg av dårlig kvalitet, noe som kan forklare de lavere suksessratene i enkelte studier. I tillegg kan slimhinnen i livmoren bli tynnere med alderen, noe som gjør den mindre mottakelig for implantasjon.

Som alltid er det viktig å diskutere alternativene dine med en av våre fertilitetsspesialister for å finne ut hva som er best for deg. En fertilitetstest vil raskt gi deg svar, og testen vil gjøre deg i stand til å ta bedre avgjørelser for fremtiden.

Portrett av kvinnelig ansatt

Bestill din time her.

Vi hjelper deg med å finne en time. Gi oss gjerne 2-3 tidspunkter som passer deg best.

Person og lokalisasjon ikon rosa

Velg den klinikken som er nærmest deg.

Pasient ikon rosa

Fertilitetssjekken gir deg svarene du trenger.

Dokument og profil ikon rosa

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Pasient og spørsmål ikon rosa

Har du spørsmål? Vi svarer deg så raskt vi kan.

ID og dokument ikon rosa

Timebestilling & spørsmål

Bestill time hos oss med dette skjemaet. Vanligvis for du time uten ventetid. Send oss gjerne spørsmål dersom det er noe du lurer på.

ID og sikkerhet ikon rosa

Dine detaljer er trygge

Informasjonen du sender til oss via dette skjemaet behandles på en sikker måte. Sensitive personopplysninger og data blir kryptert i henhold til strenge krav for helsesektoren. Ingen uvedkommende kan se detaljene dine.

Portrett av kvinnelig fertilitetslege

Pris – oversikt

Du finner oppdaterte priser for de ulike behandlingene på vår prisliste. Det er viktig å finne årsak når graviditet uteblir. Fertilitetssjekken er for de aller fleste det første steget når de kommer til oss. Undersøkelsen gir svarene du trenger slik at du kan planlegge en behandling som er tilpasset ditt behov best mulig.

FertilitetssjekkenPrisliste

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Andre behandlinger

IVF-behandlinger

Høyre pil rosa

IVF

Høyre pil rosa

TESA/PESA

Høyre pil rosa

mikro-TESE

Høyre pil rosa

ICSI

Høyre pil rosa

Pris

Høyre pil rosa

Steg for steg

Høyre pil rosa

Suksessrater

Inseminering par som leser om prosedyren og resultater
Avkryss ikon rosa
Denne teksten er faktasjekket av:
Pluss ikon roas

Prisliste

Pluss ikon roas

Ofte stilte spørsmål

Pluss ikon roas

Kundeerfaringer

Kalender avtale ikon rosa

Kontakt oss i dag:

Timebestilling

"Klinikk Hausken har moderne klinikker i Oslo, Stavanger, Bergen, Porsgrunn og Haugesund"

Moderne interiør og kontorer på klinikken
Dokument med bokmerke ikon rosa

Resultater

Vårt team av leger og embryologer har tilgang til nyvinnende teknologi innen fertilitet og gynekologi.

Venteværelse på fertilitetsklinikken
Bekreftelse ikon rosa

Størst i Norge

Klinikken har vokst siden starten i 2006. Vi hjelper flere single og par med IVF-behandling enn noen andre.

Moderne legekontor på klinikken
ID og bekreftelses ikon rosa

Personlig

Hos oss får du en behandling som er nøyaktig tilpasset deg. Det er en viktig årsak til vår suksessrate.

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon