Hva er egguttak, og hvordan kan det øke sjansene for å bli gravid?

Egguthenting er en fertilitetsbehandling som gjør at folk trygt og effektivt kan fryse ned egg for fremtidig bruk. Det innebærer at legen vår trekker ut modne egg fra en kvinnes eggstokker for å bruke dem i fertilitetsbehandlinger eller andre fertilitetsrelaterte prosedyrer. Denne prosedyren blir noen ganger referert til som fruktbarhetsbevaring siden den kan hjelpe en kvinne med å bevare noe av fruktbarheten sin slik at hun kan få barn senere i livet.

Under egguthenting vil legen først injisere fruktbarhetsmedisiner i pasientens kropp for å stimulere eggproduksjonen og deretter bruke en ultralydsonde for å søke etter modne egg i eggstokkene. Eggene blir deretter støvsuget fra eggstokkene med en nål og lagret i et laboratorium til de kan brukes til fertilitetsbehandlinger eller fryses ned for fremtidig bruk.

Egguthenting er avgjørende for alle som ønsker å sikre sin fruktbarhet i fremtiden, slik at det er mulig å få biologiske barn også år senere.

Årsaker til at kvinner har egguttak på våre fertilitetsklinikker.

Kvinner henvender seg ofte til egguthenting på fertilitetsklinikker når de utforsker alternativer for eggfrysing eller fertilitetsbehandlinger. Egghenting er en relativt trygg og ikke-invasiv prosess. Prosessen tar vanligvis omtrent 20 minutter og involverer noen ganger lett sedasjon og hormonelle medisiner som stimulerer eggproduksjonen før eggutvinning.

For mange kvinner har egguthenting blitt et levedyktig alternativ for å bevare reproduksjonspotensialet deres dersom de velger å utsette graviditeten for å forfølge andre mål, for eksempel karriereutvikling eller familieplanlegging.

I tillegg kan egguthenting brukes til å forbedre sjansene for unnfangelse for par som opplever fertilitetsproblemer. Uansett årsak til å gjennomgå egguthenting, er det viktig for kvinner å vite at denne prosessen utgjør minimal risiko, men kan gi langsiktige reproduktive fordeler.

Våre fertilitetsspesialister kan hjelpe deg med å navigere i alle bekymringer som oppstår gjennom denne reisen og svare på spørsmål knyttet til egguthenting. Til syvende og sist kan konsultasjon med en kvalifisert fertilitetslege eller klinikk bidra til å sikre at ens beslutning blir informert av de best mulige rådene som er tilgjengelige.

Hvordan utføres egguttak på våre klinikker?

Egguthenting er en standardprosedyre som utføres ved fertilitetsklinikker over hele verden. Det gjøres vanligvis med veiledning og bistand fra erfarne IVF-spesialister og anbefales ofte i tilfeller hvor kvinner har problemer med å produsere sine egne egg.

Under egguthenting vil en nål festet til et ultralydapparat settes inn i eggstokkene og føres nøye gjennom reproduktive organer. Enheten vil deretter bli brukt til å løsne modne egg fra folliklene og samle dem for bruk i fremtidige behandlinger.

Denne prosessen kan ta alt fra 15 minutter til en time, avhengig av hvor mange egg som er tilgjengelige for høsting. Etterpå er det viktig for pasientene å hvile og komme seg som instruert av vår fertilitetsspesialist før de gjenopptar vanlige aktiviteter.

Egghenting kan høres skremmende ut, men det er et viktig skritt for å gjenopprette fruktbarheten hos mange par og enslige kvinner rundt om i verden – og med nøye planlegging og veiledning fra en helsepersonell kan det gi håp om vellykkede behandlinger i fremtiden.

Hva er risikoen og bivirkningene ved egguttak?

Prosessen med uthenting av egg, eller uthenting av egg, er et nøkkeltrinn i assistert reproduksjonsteknologi som in vitro fertilisering (IVF). Selv om denne prosedyren har hjulpet utallige par med å starte familier, er den ikke uten risiko og bivirkninger.

Disse inkluderer mildt til moderat fysisk ubehag, risiko for infeksjon på grunn av innføring av fremmede stoffer, potensiell forstyrrelse i eggstokkfunksjonen og overdreven eggproduksjon som kan føre til hyperstimuleringssyndrom. Psykologiske bivirkninger er også mulige, for eksempel følelser av depresjon eller angst på grunn av økte hormoner introdusert under prosedyren.

For de som vurderer egghenting, er det viktig å snakke med vår fertilitetsspesialist for å diskutere risikoene og forstå hva som kan være nødvendig for et vellykket resultat. Mens noen potensielle risikoer er forbundet med egguthenting, kan det ofte tilby par og enslige kvinner en reell mulighet når de har vanskeligheter med å bli gravid på naturlig måte.

Med ekspertveiledning og omsorg gjennom hele behandlingsprosessen kan par få tilgang til behandlingene de trenger samtidig som de forstår omstendighetene deres.

Hvordan øker egguttak sjansene for å bli gravid?

Egghenting er en prosess der egg fjernes fra eggstokkene for bruk i fertilitetsbehandlinger. Denne prosedyren kan øke sjansen for en vellykket graviditet betydelig ved å øke antall tilgjengelige egg.

En nål settes inn i hver eggstokk under egguthenting, og væskefylte follikler trekkes ut. Ultralydavbildning hjelper legen til å sikre at bare modne, levedyktige egg blir hentet. Når de er hentet, kan befruktede egg frysekonserveres for senere bruk eller implanteres umiddelbart som en del av en in vitro fertilisering (IVF) prosedyre.

Ved å øke antallet friske egg tilgjengelig, kan egguthenting øke sjansene dine for å bli gravid og få en vellykket fødsel betraktelig.

Egghenting brukes også noen ganger som en del av donoreggsykluser, og tilbyr tiltenkte par en effektiv måte å vokse familiene sine ved hjelp av sjenerøse givere. Til syvende og sist er det et viktig verktøy for våre fertilitetsklinikker som kan gi våre pasienter som ellers ville ha problemer med å bli gravide økt håp og bedre suksessrate når de prøver å bli gravide.

Narkose ved egguttak.

Du kan nå i samråd med lege velge å få narkose ved egguttak. Dette blir gjort i såkalt sedasjonsanestesi  som er en lett form for narkose. Klinikk Hausken er den første fertilitetsklinikken i Norge som tilbyr narkose ved egguttak.

Hvorfor narkose/sedasjon ved egguttak?

Vanligvis får pasienter smertestillende medikamenter før selve uttaket og lokalbedøvelse når eggene hentes ut. For de aller fleste kvinner fungerer dette helt fint. Noen derimot, er såpass bekymret for smerter eller har opplevd så sterke smerter under egguttak tidligere, at de ønsker å gjennomføre behandlingen i narkose. Derfor tilbyr vi nå generell anestesi til de som føler behov for det.

Hvor kan du få narkose/sedasjon ved egguttak?

Foreløpig er tilbudet med narkose/sedasjon tilgjengelig i Stavanger hvor vi samarbeider med et anestesiteam fra Fast Track bestående av erfarne anestesileger og anestesisykepleiere.

Pasienter i Oslo, Bergen og Haugesund kan også benytte seg av tilbudet siden utredning, oppfølging og ultralydundersøkelser skjer ved din nærmeste avdeling. Det er bare selve egguttak og tilbakeføring av embryo som må gjøres i Stavanger.
Fertilitetssjekken.

De fleste som kommer til oss begynner med Fertilitetssjekken. Dette er en undersøkelese hvor legen tar prøver og kartlegger situasjonen slik at du får svarene du trenger og det beste utgangspunktet for en vellykket behandling. Du velger den Fertilitetssjekken som passer ditt behov. Dersom du vurderer egguttak i narkose/sedasjon, kan du diskutere muligheten med sykepleieren når du tar Fertilitetssjekken.

Portrett av kvinnelig ansatt

Bestill din time her.

Vi hjelper deg med å finne en time. Gi oss gjerne 2-3 tidspunkter som passer deg best.

Person og lokalisasjon ikon rosa

Velg den klinikken som er nærmest deg.

Pasient ikon rosa

Fertilitetssjekken gir deg svarene du trenger.

Dokument og profil ikon rosa

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Pasient og spørsmål ikon rosa

Har du spørsmål? Vi svarer deg så raskt vi kan.

ID og dokument ikon rosa

Timebestilling & spørsmål

Bestill time hos oss med dette skjemaet. Vanligvis for du time uten ventetid. Send oss gjerne spørsmål dersom det er noe du lurer på.

ID og sikkerhet ikon rosa

Dine detaljer er trygge

Informasjonen du sender til oss via dette skjemaet behandles på en sikker måte. Sensitive personopplysninger og data blir kryptert i henhold til strenge krav for helsesektoren. Ingen uvedkommende kan se detaljene dine.

Portrett av kvinnelig fertilitetslege

Pris – oversikt

Du finner oppdaterte priser for de ulike behandlingene på vår prisliste. Det er viktig å finne årsak når graviditet uteblir. Fertilitetssjekken er for de aller fleste det første steget når de kommer til oss. Undersøkelsen gir svarene du trenger slik at du kan planlegge en behandling som er tilpasset ditt behov best mulig.

FertilitetssjekkenPrisliste

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Andre behandlinger

IVF-behandlinger

Høyre pil rosa

IVF

Høyre pil rosa

TESA/PESA

Høyre pil rosa

mikro-TESE

Høyre pil rosa

ICSI

Høyre pil rosa

Pris

Høyre pil rosa

Steg for steg

Høyre pil rosa

Suksessrater

Ung mor med sin baby på stranden en sommerdag
Avkryss ikon rosa
Denne teksten er faktasjekket av:
Portrett av kundekoordinator

"Klinikk Hausken har moderne klinikker i Oslo, Stavanger, Bergen og Haugesund"

Moderne interiør og kontorer på klinikken
Dokument med bokmerke ikon rosa

Resultater

Vårt team av leger og embryologer har tilgang til nyvinnende teknologi innen fertilitet og gynekologi.

Venteværelse på fertilitetsklinikken
Bekreftelse ikon rosa

Størst i Norge

Klinikken har vokst siden starten i 2006. Vi hjelper flere single og par med IVF-behandling enn noen andre.

Moderne legekontor på klinikken
ID og bekreftelses ikon rosa

Personlig

Hos oss får du en behandling som er nøyaktig tilpasset deg. Det er en viktig årsak til vår suksessrate.

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon