Hva er hormonforstyrrelser, og hvordan kan det påvirke fruktbarheten hos kvinner og menn?

Hormoner er kjemiske substanser i kroppen som transporteres gjennom blodsystemet og sender signaler til målceller i et annet organ. Hormonell ubalanse er når samspillet mellom hormoner i kroppen ikke fungerer som det skal. Menstruasjonssyklusen styres av 3 områder i kroppen, 2 av dem i hjernen og eggstokkene. Hos menn gjelder dette de samme områdene i hjernen og testiklene. Hormonforstyrrelser kan oppstå av flere årsaker som visse medisinske tilstander (f.eks. overvekt og PCOS hos kvinner), stress og kosthold.

En uregelmessig menstruasjonssyklus er ofte et tegn på en hormonell ubalanse og kan tyde på problemer med eggmodning og eggløsning. Dermed kan fruktbarheten av kvinner med hormonell ubalanse være redusert. Hos menn kan et lavt testosteronnivå påvirke sædcelleproduksjon som fører til redusert sædkvalitet og fruktbarhet. Mens noen medisinske intervensjoner kan bidra til å korrigere hormonubalanser, vil livsstilsendringer også kunne hjelpe å oppnå en hormonell balanse. Å spise et sunt kosthold, redusere stressnivået og trene regelmessig er eksempler på livsstilsendringer som kan bidra til en forbedret fruktbarhet.

Tegn på at du kan ha hormonforstyrrelser og hva du kan gjøre med det.

Mange tegn kan tyde på at du har en hormonell ubalanse. Hvis du opplever noen av følgende symptomer, er det viktig å snakke med med en lege eller spesialist:

  • Uforklarlig vektøkning eller -tap
  • Vanskeligheter med å sove
  • Endringer i humør eller atferd
  • Hetetokter eller nattesvette
  • Lavt energinivå
  • Redusert sexlyst
  • Infertilitet

Det finnes en rekke måter å behandle hormonelle ubalanser på, men den beste handlingen vil avhenge av den underliggende årsaken. I noen tilfeller kan livsstilsendringer som kosthold og trening være nok til å gjenopprette balansen. For andre kvinner kan hormonbehandling være nødvendig. Til syvende og sist er det viktig å snakke med legen din om symptomene dine og finne riktig behandling for deg.

Fordelene med å søke hjelp fra en fertilitetsspesialist hvis du sliter med å bli gravid.

Hvis du har prøvd å bli gravid uten å lykkes, kan det være på tide å søke hjelp fra en fertilitetsspesialist. Våre leger kan hjelpe deg med å finne årsaken til dine fertilitetsproblemer og lage en individuell behandlingsplan for deg/dere. Å søke hjelp fra en fertilitetsspesialist kan gi deg den beste sjansen for å lykkes når du prøver å bli gravid.

Det meste av årsaker, utredning og behandling kan besvares og planlegges ved kun en konsultasjon. I stedet for å bruke tid og resurser selv for å finne svar på det en lurer på i forhold til sitt hormonsystem kan en få de svarene raskt og presis fra en av våre gynekologer. Bestill time til en fertilitetstest (fertilitetssjekk).

Ofte stilte spørsmål

  • Hva er vanlige tegn på hormonell ubalanse for kvinner? Menstruasjonssyklusen er kroppens svar på hvordan kjønnshormoner er regulert. Endringer og uregelmessigheter i syklusen er ofte et uttrykk på, om det kan foreligge en hormonell ubalanse. En regelmessig syklus utelukker dog ikke, at det kan foreligge et problem med eggløsning.
  • Kan man sjekke hormonell ubalanse? Våre fertilitetsspesialister vil kunne gi deg mange svar basert på en grundig samtale og ultralydundersøkelse. Det er også mulig å ta blodprøver for å kartlegge hormonell ubalanse.
  • Hvordan kan hormoner i kroppen påvirke fruktbarhet og infertilitet? Hormoner er essensielle for å regulere modning av egg, eggløsning og klargjøring av livmorslimhinnen for at et befruktet egg kan feste seg. Hos menn regulerer hormoner sædcelleproduksjon og dermed sædkvalitet. Bruk av steroidhormoner (anabole steroider som for eksempel testosteron) vil hemme sædcelleproduksjon og kan være årsak til infertilitet.
  • Hvordan kan hormonelle forstyrrelser påvirke menstruasjonssyklusen? Hormonelle forstyrrelser kan gi endringer i regulering av eggmodning. Når de to viktige cellegruppene i eggstokken ikke samarbeider godt, kan det til slutt skape problemer med eggløsning. Uten en vanlig eggmodning og -løsning vil syklusen ofte endre seg og bli uregelmessig.

Portrett mannlig lege og gynekolog

Infertilitet - hva er årsakene?

Det kan være ulike årsaker til infertilitet. Og årsak kan ligge hos enten mann eller kvinne. Det er også ofte en kombinasjon av årsaker. En fertilitetstest kan kartlegge situasjonen.

Portrett av kvinnelig ansatt

Bestill din time her.

Vi hjelper deg med å finne en time. Gi oss gjerne 2-3 tidspunkter som passer deg best.

Person og lokalisasjon ikon rosa

Velg den klinikken som er nærmest deg.

Pasient ikon rosa

Fertilitetssjekken gir deg svarene du trenger.

Dokument og profil ikon rosa

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Pasient og spørsmål ikon rosa

Har du spørsmål? Vi svarer deg så raskt vi kan.

ID og dokument ikon rosa

Timebestilling & spørsmål

Bestill time hos oss med dette skjemaet. Vanligvis for du time uten ventetid. Send oss gjerne spørsmål dersom det er noe du lurer på.

ID og sikkerhet ikon rosa

Dine detaljer er trygge

Informasjonen du sender til oss via dette skjemaet behandles på en sikker måte. Sensitive personopplysninger og data blir kryptert i henhold til strenge krav for helsesektoren. Ingen uvedkommende kan se detaljene dine.

Portrett av kundekoordinator

"Klinikk Hausken har moderne klinikker i Oslo, Stavanger, Bergen og Haugesund"

Moderne interiør og kontorer på klinikken
Dokument med bokmerke ikon rosa

Resultater

Vårt team av leger og embryologer har tilgang til nyvinnende teknologi innen fertilitet og gynekologi.

Venteværelse på fertilitetsklinikken
Bekreftelse ikon rosa

Størst i Norge

Klinikken har vokst siden starten i 2006. Vi hjelper flere single og par med IVF-behandling enn noen andre.

Moderne legekontor på klinikken
ID og bekreftelses ikon rosa

Personlig

Hos oss får du en behandling som er nøyaktig tilpasset deg. Det er en viktig årsak til vår suksessrate.

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon