Kvinnelig infertilitet er et problem som rammer mange kvinner rundt om i verden. Ifølge Verdens helseorganisasjon opplever omtrent ett av hvert sjette par problemer med å bli gravid. Mange potensielle årsaker til kvinnelig infertilitet inkluderer problemer med eggstokkene, livmoren eller egglederne. Heldigvis er mange behandlingsalternativer tilgjengelige for kvinner som sliter med å bli gravide.

Hva forårsaker kvinnelig infertilitet?

Kvinnelig infertilitet er en tilstand som rammer mange kvinner rundt om i verden. Det er mange årsaker til kvinnelig infertilitet, men de fem vanligste er:

 • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS): PCOS er en hormonubalanse som påvirker eggløsningen og kan forårsake infertilitet.
 • Endometriose: Endometriose er en lidelse der vev som normalt kler innsiden av livmoren vokser utenfor livmoren. Dette kan forårsake infertilitet ved å blokkere egglederne eller skade eggene.
 • Dårlig eggkvalitet: Det er mindre sannsynlighet for at egg som er av dårlig kvalitet resulterer i en vellykket graviditet.
 • Blokkerte eller skadede eggledere: Egglederne er ansvarlige for å frakte egget fra eggstokken til livmoren. Hvis de er blokkert eller skadet, kan det forhindre at unnfangelse oppstår.
 • Myomer i livmoren: Myomer i livmoren er ikke-kreftsvulster som vokser i livmoren. De kan påvirke fruktbarheten ved å blokkere egglederne eller forhindre implantasjon av embryoet.

Hvis du opplever problemer med å bli gravid, er det viktig å oppsøke lege som kan hjelpe med å finne årsaken og anbefale behandling.

Hva forårsaker kvinnelig infertilitet?

Rundt 1 av 5 par har problemer med å bli gravide, og rundt 1/3 av disse tilfellene skyldes kvinnelig infertilitet. Kvinnelig infertilitet er en tilstand der en kvinne ikke kan bli gravid, selv etter å ha hatt ubeskyttet sex i et år eller mer. Noen vanlige årsaker til kvinnelig infertilitet inkluderer eggløsningsproblemer, blokkerte eggledere, endometriose og polycystisk ovariesyndrom. Hvis du opplever problemer med å bli gravid, er det viktig å konsultere legen din for å finne årsaken og utforske behandlingsalternativer.

Hvordan diagnostiseres kvinnelig infertilitet?

For å diagnostisere kvinnelig infertilitet, vil en lege utføre flere tester. Disse testene kan omfatte en fysisk undersøkelse, blodprøver og en ultralyd. Anta for eksempel at legen mistenker at kvinnens infertilitet skyldes et eggstokkproblem. I så fall kan de også bestille laparoskopi.

Hvordan behandles infertilitet hos kvinner?

Kvinnelig infertilitet behandles på ulike måter, den vanligste er fertilitetsmedisiner. Fertilitetsmedisiner virker for å stimulere eggstokkene til å produsere flere egg enn vanlig. Hvis dette ikke lykkes, inkluderer andre behandlinger in vitro fertilisering (IVF) eller kunstig inseminasjon.

Hvordan kan kvinnelig infertilitet forebygges?

Kvinner kan ta noen forebyggende tiltak for å sikre at fruktbarheten forblir høy. Et slikt tiltak er å unngå å røyke og drikke alkohol. I tillegg kan kvinner sørge for at de spiser et sunt kosthold og trener regelmessig. Til slutt bør kvinner oppsøke lege hvis de opplever noen fruktbarhetsproblemer.

Hvilke spørsmål kan legen spørre pasienten om?

En kvinnelig pasients sykehistorie er avgjørende for å diagnostisere kvinnelig infertilitet. I tillegg vil en fertilitetslege stille mange spørsmål for å finne årsaker og løsninger. Her er syv kritiske spørsmål en lege kan stille en kvinnelig pasient om kvinnelig infertilitet.

 • Er du seksuelt aktiv, og bruker du prevensjon?
 • Har du noen gang vært gravid?
 • Har du regelmessige menstruasjonssykluser?
 • Hva er lengden på din gjennomsnittlige menstruasjonssyklus?
 • Hvilken type prevensjon bruker du?
 • Når hadde du siste mensen?
 • Har du prøvd å bli gravid i minst ett år?

Hvilke spørsmål bør jeg stille fertilitetslegen angående infertilitet hos kvinner?

Pasienter må kommunisere effektivt med legene sine for å sikre at de får best mulig behandling. God kommunikasjon gir en bedre forståelse av pasientens tilstand og kan bidra til å unngå misforståelser. Det er også viktig for leger å være i stand til å lytte nøye til sine pasienter og ta hensyn til deres bekymringer.

 • Hva er de mulige årsakene til infertilitet hos kvinner?
 • Hvilke tester kan utføres for å undersøke årsaken til infertilitet?
 • Hvilke behandlinger er tilgjengelige for å hjelpe kvinner med å bli gravide?
 • Hva er suksessraten for disse behandlingene?
 • Hva er risikoen og bivirkningene forbundet med disse behandlingene?
 • Hvor lenge varer behandlingen vanligvis?
 • Er det noen livsstilsendringer som kan gjøres for å forbedre fruktbarheten?

Hvorfor er det viktig å ta en fertilitetstest?

Det er mange grunner til at det er viktig å gjøre en fertilitetstest når du ikke kan bli gravid. En av de viktigste årsakene er at det kan hjelpe deg med å finne årsaken til din infertilitet. Anta at du kan finne årsaken til din infertilitet. I så fall kan du kanskje ta tak i det og til slutt bli gravid. En annen grunn til at det er viktig å gjøre en fruktbarhetstest er at den kan hjelpe deg med å utelukke potensielle helseproblemer som hindrer deg i å bli gravid. En fruktbarhetstest kan også hjelpe deg med å identifisere eventuelle problemer med reproduktive systemet som kan forårsake infertilitet. Til slutt kan en fertilitetstest hjelpe deg med å få riktig behandling for din infertilitet.

Portrett mannlig lege og gynekolog

Infertilitet - hva er årsakene?

Det kan være ulike årsaker til infertilitet. Og årsak kan ligge hos enten mann eller kvinne. Det er også ofte en kombinasjon av årsaker. En fertilitetstest kan kartlegge situasjonen.

Portrett av kvinnelig ansatt

Bestill din time her.

Vi hjelper deg med å finne en time. Gi oss gjerne 2-3 tidspunkter som passer deg best.

Person og lokalisasjon ikon rosa

Velg den klinikken som er nærmest deg.

Pasient ikon rosa

Fertilitetssjekken gir deg svarene du trenger.

Dokument og profil ikon rosa

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Pasient og spørsmål ikon rosa

Har du spørsmål? Vi svarer deg så raskt vi kan.

ID og dokument ikon rosa

Timebestilling & spørsmål

Bestill time hos oss med dette skjemaet. Vanligvis for du time uten ventetid. Send oss gjerne spørsmål dersom det er noe du lurer på.

ID og sikkerhet ikon rosa

Dine detaljer er trygge

Informasjonen du sender til oss via dette skjemaet behandles på en sikker måte. Sensitive personopplysninger og data blir kryptert i henhold til strenge krav for helsesektoren. Ingen uvedkommende kan se detaljene dine.

Portrett av kundekoordinator

"Klinikk Hausken har moderne klinikker i Oslo, Stavanger, Bergen og Haugesund"

Moderne interiør og kontorer på klinikken
Dokument med bokmerke ikon rosa

Resultater

Vårt team av leger og embryologer har tilgang til nyvinnende teknologi innen fertilitet og gynekologi.

Venteværelse på fertilitetsklinikken
Bekreftelse ikon rosa

Størst i Norge

Klinikken har vokst siden starten i 2006. Vi hjelper flere single og par med IVF-behandling enn noen andre.

Moderne legekontor på klinikken
ID og bekreftelses ikon rosa

Personlig

Hos oss får du en behandling som er nøyaktig tilpasset deg. Det er en viktig årsak til vår suksessrate.

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon