Tonje & Lars-Vegard

Les om erfaringer og pasienthistorier til noen av våre fertilitetspasienter her.

Portrett av Tonje & Lars-Vergard

Les om erfaringene til Tonje & Lars-Vegard.

Notatlapp: Historien til Tonje og Lars-Vegard
Tonje og Lars-Vegard gjør en selfie

Vi møttes i 2014, 29 og 31 år gamle. Begge hadde en forhistorie med infertilitet, begge ønsket seg barn, vi trodde det ville bli vanskelig å få til uten hjelp. Overraskelsen var derfor stor da det kun tok noen måneder før Tonje ble gravid. 8 uker på vei, fikk Tonje sterke magesmerter. En kollega ante alvoret da Tonje ringte og sa hun ikke kom på jobb, og kjørte Tonje til fastlegen.

Fastlegen mistenkte svangerskap utenfor livmor, og da Tonje ankom sykehuset, hadde venstre eggleder sprukket. Det ble akutt operasjon, med fjerning av eggleder og utskrapning. I tiden som fulgte ble det flere laparoskopier for å utrede. Beskjeden til slutt kom om at prøverør nok var eneste alternativet, fordi den andre egglederen også var skadet kom ikke som ett sjokk.

Vi brukte litt tid på å lese oss opp på hva slags klinikker som kunne være aktuelle. Klinikk Hausken var en av de aktuelle, men vi vegret oss litt for å velge denne klinikken fordi det ville bli langt for oss å reise til Bergen, Haugesund eller Stavanger. En dag så vi en annonse på Facebook om at Klinikk Hausken skulle starte en avdeling på Lysaker, bare 40 min fra der vi bor. Vi bestemte oss for å ta kontakt så fort klinikken åpnet.

I april 2017 var vi til første konsultasjon på klinikken. Vi ble veldig godt mottatt og litt «starstruck» over at det var selveste, Jon Hausken som møtte oss til konsultasjonen. Ved undersøkelse ble det oppdaget en polypp på livmor, denne ble fjernet i mai sammen år på klinikken. Den som assisterte Jon Hausken under fjerningen av polyppen var sykepleieren Christine. Christine ble også den som var kontakten vår under de kommende forsøkene. Det var trygt og forutsigbart å ha en så fin og faglig dyktig person som Christine å forholde seg til.

Babytvillinger sover tett sammen

Vi tegnet en kontrakt på tre forsøk og Tonje startet nesten umiddelbart opp med hormoner. Det ble tatt ut seks egg på første uttak, det var kun ett som kunne brukes. Det ble satt inn to dager etter uttak. Etter fjorten dager begynte Tonje og blø, så graviditetstesten ble lagt vekk. Sommeren gikk, det ble august og Tonje begynte å føle seg dårlig. Bare for å utelukke graviditet ble testen som tidligere på sommeren ble ryddet vekk tatt, den var positiv. Det ble avtalt svangerskapskontroll på Klinikk Hausken. Tonje følte noe var galt og vi forberedte oss mentalt på negativ beskjed. Magefølelsen stemte, igjen ble det konstatert svangerskap utenfor livmor. Denne gangen i høyre eggleder. Det ble operasjon samme dag. Eggleder ble fjernet, det var tungt, alt føltes håpløst. To dager senere viser blodprøvene at det fortsatt er stigning på HCG. Det blir ny operasjon dagen etter. Det viste seg at egget ikke hadde festet seg i egglederen som ble fjernet to dager tidligere, men i arret etter den første egglederen som ble fjernet i 2014.

Det ble en veldig slitsom periode, men vi bestemte oss, i samråd med sykehus og Klinikk Hausken, for å fortsette så fort Tonje følte seg klar for en ny runde med hormoner. I oktober samme år starter vi på nytt forsøk, denne gangen med en høyere dose hormoner. I november 2017 blir det nytt uttak, også denne gangen blir det tatt ut seks egg. Det blir besluttet at eggene skal befruktes ved hjelp av ICSI for å bedre resultat enn forrige runde. Dagen for innsett kommer, og vi får beskjed om at bare ett egg ser bra ut. I tillegg er det ett egg som ikke er optimalt og for dårlig til å fryses. Det diskuteres om det skal settes inn ett eller to egg. Sannsynligheten for at begge skal feste seg er ikke stor. Lars-Vegard er på jobb, og blir litt overrasket da Tonje ringer på vei hjem fra klinikken og sier at hun ruger på to egg. «Da blir det vel tvillinger da» sier han, og ler.

Koselig notat med beskrivende budskap om at Tonje er gravid

Det går ni dager, plutselig smaker kaffen rart, og Tonje tar en test. Den er positiv. Det er vanskelig å glede seg. De foregående svangerskapene utenfor livmoren sitter friskt i minne. Tonje sender bilde av testen til sykepleier Christine på Hausken. Christine heier og sier at denne gangen skal det gå bra. I desember møter vi opp på Hausken for ultralyd. Legen spør om Tonje ser det samme som han. Der blinker det to hjerter. Vi begynner å måpe, og det fortsetter vi med resten av dagen, vi vet ikke helt hva vi skal si og føle. Det er ikke oppturer vi har hatt mest av. Vi får bilde av de små miraklene og svinger innom kontoret til Christine på vei ut for å vise resultatet. Det blir ett sterkt øyeblikk.

I juni 2018 blir Herman og Mikkel født. Litt for tidlig, men de er friske og fine. Det er da bare gått litt over ett år siden vi først tok kontakt med Klinikk Hausken til de blir født. Det var ett år med oppturer og nedturer, hvor vi hele veien ble godt ivaretatt både i oppturene og nedturene.

Vi har hele tiden vært åpne om prosessen rundt det med prøverør, og at vi trengte hjelp til å få barn. Tilbakemeldingene til oss direkte fra de rundt oss har vært positive, og det har hjulpet oss å ha en heiagjeng. Det kan være forferdelig tøft å stå i dette som par og/eller alene. Hvis vi kan gjøre det lettere for andre som er i samme situasjon som vi var, er det bare en glede å dele. Det er synd at infertilitet fortsatt kan oppleves som tabu å snakke om.

- Tonje og Lars-Vegard

Portrett kvinnelig ansatt på fertilitetsklinikk

Infertility Awareness Week 2019.

Ufrivillig barnløshet er noe som rammer mange, uavhenging av bakgrunn. Ufrivillig barnløshet er også dessverre et emne mange anser som tabu og noe man bare ikke skal prate om. Mange føler seg også alene og skulle gjerne hatt noen å dele alle tankene og følelsene med. Dele det med noen som faktisk har tenkt tankene, som har følt alle følelsene og kjent på håpløsheten og det sterke håpet om å en gang få det barnet de så inderlig ønsker.

Vi er så heldige at vi har et knippe fantastiske par som ønsker å stå frem og fortelle sin historie, dele sine tanker og følelser. Og forhåpentligvis hjelpe til med å bryte ned noen av barrierene som mange par kjenner på og som samfunnet ellers ikke helt vet hvordan de skal forholde seg til. Men mest av alt for å støtte de som ikke har noen å dele eller prate med om sin barnløshet slik at de kan se de ikke er alene og at ønskebarnet kan bli en virkelighet.

Klinikk Hausken velger akkurat denne uken da dette er uken for Infertility Awareness verden rundt. Hver dag denne uken vil vi fokusere på ett par og deres historie. Sammen kan vi være med på å gjøre en forskjell. Opplyse og støtte. Sammen er vi styrket.

Bestill time

Du trenger ingen henvisning for å bestille time hos oss.

Pluss ikon roas

Prisliste

Pluss ikon roas

Ofte stilte spørsmål

Pluss ikon roas

Kundeerfaringer

Kalender avtale ikon rosa

Kontakt oss i dag:

Timebestilling

Kundeerfaringer

Ung ansatt på IVF-klinikk

Bestill din time her.

Vi hjelper deg med å finne en time. Gi oss gjerne 2-3 tidspunkter som passer deg best.

Person og lokalisasjon ikon rosa

Velg den klinikken som er nærmest deg.

Pasient ikon rosa

Fertilitetssjekken gir deg svarene du trenger.

Dokument og profil ikon rosa

Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Pasient og spørsmål ikon rosa

Har du spørsmål? Vi svarer deg så raskt vi kan.

ID og dokument ikon rosa

Timebestilling & spørsmål

Bestill time hos oss med dette skjemaet. Vanligvis for du time uten ventetid. Send oss gjerne spørsmål dersom det er noe du lurer på.

ID og sikkerhet ikon rosa

Dine detaljer er trygge

Informasjonen du sender til oss via dette skjemaet behandles på en sikker måte. Sensitive personopplysninger og data blir kryptert i henhold til strenge krav for helsesektoren. Ingen uvedkommende kan se detaljene dine.

Gå til hovedside ikon rosa
Hjem
Finn dokument ikon rosa
Priser
Lokasjon ikon rosa
Klinikker
Dokument og penn ikon rosa
Time
Telefon bok ikon rosa
Telefon